[FOTO] Arta bocşeană pe simeze reşiţene: Plasticianul Nick Potocean la o nouă expoziţie de pictură
Pictorul Nicolae Potocean din Bocşa a vorbit cu pasiune în lunea Rusaliilor, prin intermediul tablourilor sale, despre cum a învăţat măiestria penelului de a transforma natura în artă.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 17 iunie 2019, 20:00 / actualizat: 18 iunie 2019, 9:47
Evenimentul s-a consumat luni, 17 iunie la Biblioteca germană „Alexander Tietz” din Reşiţa unde, în prezenţa unui numeros public iubitor de artă, despre manifestare, artist şi opera sa au vorbit: Erwin Josef Ţigla – preşedintele Asociaţiei germane de cultură şi educaţie a adulţilor Reşiţa, managerul Bibliotecii orăşeneşti „Tata Oancea” din Bocşa, plasticienii: Viorica Ana Farkaş şi Gustav Ioan Hlinka şi poetul Costel Simedrea. Vincenzo Cerra şi Lucian Duca au asigurat fondul muzical, care a înrămat festiv acţiunea.
Artistul bocşean a precizat pentru Radio Reşiţa că, nu a ales de la început o carieră de pictor, deşi a fost pasionat de desen încă din copilărie, primii paşi fiindu-i îndrumaţi de profesorul Petru Kneipp, care l-a încurajat în direcţia unei pasiuni. Cu toate acestea, pentru Nik, pânza şi pensula au rămas mult timp la stadiul de hobby. La vechiul CMB, unde a lucrat, s-a axat pe desenul tehnic, iar după închiderea uzinei a revenit la vechea pasiune şi a început să picteze pe pânză, consultându-se cu diverşi plasticieni ai timpului.
A primit încurajări şi de la criticul Ada D. Cruceanu, care a remarcat la Nick „o mână bună“ care, „cu o şcolarizare ar putea să ajungă fie un bun peisagist, original însă în abordarea realităţii peisajului, fie, printr-o accentuare a laturii infantile, un bun pictor naiv“. Drept urmare, Nicolae Potocean s-a înscris la Școala Populară de Artă și Meserii din Reșița, secția Bocșa.
La rândul său, Nik coordonează atelierul de pictură din cadrul Centrului de Tineret Vasiova, unde-i învaţă pe tineri arta penelului.
Nik Potocean a ales peisagistica, îndrumat şi încurajat de pictorul Gustav Ioan Hlinka, iar în februarie 2015 a expus la sediul bibliotecii din Bocşa, prima sa expoziţie personală, „Anotimpuri”, îndrumat de Gabriela Şerban, managerul locaşului de cultură. De atunci au urmat zeci de expoziţii, iar următoarea, la care va fi prezent plasticianul bocşean va fi la Centrul Social „Frederic Ozanam” din Reşiţa, în 24 iunie unde pe simeze va expune alături de prof. Viorica Ana Farkaş, prof. Adina Ghinaci, Gustav Ioan Hlinka şi mulţi alţii.