[FOTO] Anda Călugăreanu, 26 de ani printre Îngeri!
Anda Călugăreanu, pe numele adevărat Anca Miranda Călugăreanu a văzut lumina zilei pe 24 octombrie 1946, București și a rămas în sufletele românilor ca o iubită actriță și interpretă de muzică ușoară și folk.
Articol editat de Radio Resita, 15 august 2018, 06:00
La 16 ani s-a făcut cunoscută prin prezentarea la un concurs organizat de unul din ansamblurile artistice ale Armatei, pentru ocuparea unui post de solistă. Acolo a fost remarcată de actorul Mircea Crișan care a ajutat-o. A câștigat concursul şi tot Mircea Crişan i-a pus numele de scenă Anda, pentru a evita cacofonia Anca Călugăreanu. Nu a rămas prea mult în ansamblul Armatei, acesta fiind desfinţat, însă a fost auzită de cei de la Radio.
Prima apariție mai importantă a fost cu formația Sincron,condusă de Cornel Fugaru, la Sala Palatului din București, în anul 1965, dar a colaborat ani de-a rândul și la Cenaclul Flacăra.
O perioadă destul de îndelungată a format, împreună cu actorii Dan Tufaru, cu care a și fost căsătorită, și Florian Pittiș, un trio muzical-cupletistic, ce, în regia lui Alexandru Bocăneț, a fost unul dintre punctele de atracție ale spectacolelor de estradă ale Televiziunii.
Rămân celebre cupletele sale alături de Toma Caragiu. A luat parte la numeroase festivaluri și turnee în țară și peste hotare.
Începând cu jumătatea anilor ’70, Anda Călugăreanu și-a descoperit o nouă vocație – muzica folk, urmată de pasiunea pentru actorie. Continuă activitatea muzicală; se înscrie la cursurile I.A.T.C.
Apariția ei în muzicalul „Mitică Popescu” de Nicu Alifantis, în anul 1984, este revelatoare pentru înzestrarea artistică a protagonistei.
În anul 1987 i se editează un LP la Electrecord pe muzica lui Nicu Alifantis și aranjamentul orchestral al lui Doru Căplescu.
Și-a împrumutat vocea personajului Oache din filmul Maria Mirabela și Maria Mirabela în Tranzistoria , regizate de Ion Popescu-Gopo, iar mai târziu a moderat emisiunea matinală pentru copii „Club Anda” , în ultima perioadă de viață ,1990-1992, alături de păpușa Omidé.
A participat la Festivalul Cerbul de Aur, ediția a II-a, în anul 1969, unde a luat mențiune și la Festivalul de muzică ușoară românească Mamaia – ediția a VII-a, în 1972, unde a câștigat Premiul de interpretare alături de Aurelian Andreescu, Doina Badea, Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, Dida Drăgan, George Enache, Stela Enache, Marina Voica, Petre Geambașu.
Anda Călugăreanu, artista care emana multă sensibilitate și poftă de viață, a plecat printre Îngeri acum 26 de ani, pe 15 august 1992, în București, în urma unui cancer pulmonar.
„Mai târziu ei ne vor întreba / ce-am făcut, dac-am făcut ceva… /
da, noi am răscolit pământul / adâncimile, cuvântul /
am dezlănţuit furtuna / adevărul l-am descoperit /
focul, apa suntem noi / poate veţi fi şi voi întrebaţi mai târziu /
dacă aţi făcut ceva…”
Anda Călugăreanu alături de alți mari artiști români „au făcut ceva”… noi trebuie să ducem povestea mai departe și să nu-i uităm!
Anca Bica Bălălău
sursa:wikipedia