[FOTO] Aleșii locali din vestul țării fac lobby pentru aderarea României la Zona Schengen
Românii sunt considerați, în continuare, cetățeni europeni de categoria a doua. Dincolo de politicieni, și aleșii locali fac lobby pentru ca țara noastră să fie acceptată în Zona Schengen.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 12 octombrie 2022, 11:14
La Bruxelles este organizată Săptămâna Orașelor și Regiunilor Europene. La eveniment participă ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, ambasadorul României la Uniunea Europeană, Iulia Matei și mai mulți președinți de Consilii Județene. Cu acest prilej se discută despre fondurile europene pentru proiectele locale, dar și despre aderarea României la Zona Schengen. Iustin Cionca, președintele Consiliului județean Arad, crede că nu este normal ca românii să fie considerați cetățeni europeni de categoria a doua.
„Doar Olanda ne pune probleme. Celelalte state, aproape toate, au declarat public că susțin intrarea României în Schengen. E nevoie de negociatori buni. Eu sper ca în decembrie să primim vestea cea bună, pentru că România a făcut ceea ce i s-a cerut. Eu am fost membru în comisia juridică din Parlamentul României în 2010 și știu de atunci cam care erau cerințele și știu că eram puși la punct și la momentul respectiv și cu atât mai mult astăzi, după atâția ani. Până la urmă ar trebui să se uite Uniunea Europeană la modul în care am gestionat criza din Ucraina. Ne-am asumat obligații foarte mari și pe fondurile noastre naționale și cred că au putut să constate că suntem parteneri de încredere”.
Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica conduce Delegația națională la Comitetul European al Regiunilor. Acesta a avut întrevederi cu Michiel Rijsberman, președintele Delegației naționale a Regatului Țărilor de Jos, singura țară care încă se opune accederii României la spațiul Schengen. El i-a explicat omologului său că intrarea în spațiul comunitar ar impulsiona suplimentar cooperarea economică dintre cele două țări.
„Am rămas surprins să aflu că în Țările de Jos nu se ia în considerare faptul că această țară este cel mai mare investitor din România și se trece cu vederea că accederea noastră în Schengen ar impulsiona suplimentar cooperarea economică dintre cele două țări. Am propus ca în decembrie să avem o reuniune comună a celor două delegații în cadrul căreia să explorăm posibile colaborări bilaterale pe teme precum economia circulară, agricultura, viitorul UE și politica socială. Michiel Rijsberman m-a asigurat că va susține accederea României la spațiul Schengen și a primit cu deschidere propunerea de a organiza o ședință comună a celor două delegații”.