[FOTO] Pr. Eugen Răchiţeanu: Din Florența urări de bine tuturor jurnaliștilor, dar mai ales un gând de prețuire și respect prietenilor de la Radio România Reșița
Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea.
Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii din țară și din afara granițelor, în Anul Centenarului Marii Uniri, frecvenţele radioului reşiţean înseamnă ACASĂ pentru fiecare ascultător indiferent de unde ne-ar asculta.
Prietenia, respectul reciproc şi promovarea tuturor oamenilor de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român, face parte din etica profesională a managerului nostru, Laura Sgaverdea şi a echipei pe care o conduce.
Articol editat de Radio Resita, 3 mai 2018, 14:37 / actualizat: 4 mai 2018, 10:51
Astăzi, de Ziua Internaţională a Presei, am primit de la un erudit şi bun prieten al radioului,Preot Eugen Răchiţeanu- jurnalist publicist, care reprezintă o frumoasă comunitate de români din Italia, unul dintre cele mai frumoase mesaje:
„3 Mai 2018, Bazilica Santa Croce din Florența, deschide larg porțile celei de-a doua ediții a Festivalului Santa Croce, cu ocazia împlinirii celor 794 de la așezarea primei pietre de temelie a Bazilicii. Acest eveniment coincide și cu ziua presei, iar organizatorii au dorit ca în acest an să dedice festivalul jurnaliștilor. Ziua de 3 Mai este imoprtantă pentru jurnaliști, deoarece recomandarea adoptată în cadrul Conferinţei Generale UNESCO din 1991, privind promovarea libertăţii presei în lume, a reprezentat iniţiativa declarării acesteia ca Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Rezoluţia din 1991 a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice. În acest context, cu aceleași emoții vii, participanții vor avea bucuria să asculte opera Petite Messe Solennelle de Gioachino Rossini. Acesta a fost unul dintre cei mai populari compozitori italieni, bucurându-se de un renume rar întâlnit încă din timpul vieții sale ce se datorează profunzimii operelor sale, optimistelor arii, pline de vervă și ironie, care se află din abundență în creația sa. Primele sale încercări în compoziție sunt lucrări religioase și muzică de cameră. Chiar dacă vorbim de drame lirice, fie opere comice, lucrările sale sunt antrenate de același elan care se găsește în accelerarea ritmică și în celebrele crescendo-uri, atât de tipice. Spectatorul nu are timp să se plictisească, ariile sunt vii şi emană un spirit de veselie, tinerețe și bucuria de a trăi. După o lungă și bogată carieră, moare la 13 noiembrie 1868 la Passy , azi un cartier al Parisului, în urma unei operații abdominale. În anul 1887 trupul compozitorul Rossini este adus în Florența și înmormântat în Bazilica Santa Croce, alături de Michelangelo, Galileo Galilei, etc. Anul acesta comisia de cultură din cadrul acesteia, a organizat multiple manifestări închinate compozitorului, fiindcă se împlinesc 150 de ani de la moartea sa. Și de data aceasta, tinerii muzicieni însuflețiți și inspirați de marele compozitor Rossini, vor încânta publicul cu talentul, măiestria și entuziasmul lor specific vârstei.
De aici din Florența transmitem cele mai calde urări de bine tuturor jurnaliștilor, dar mai ales un gând de prețuire și respect prietenilor de la Radio România Reșița”.
Salutăm din Banatul de Munte frumoasele iniţiative şi vă invităm să rămâneţi în continuare ACASĂ pe frecvenţele Radio România Reşiţa, pentru că orice om care e nevoit să plece de pe meleagurile natale, duce cu el acele locuri, iar echipa jurnaliștilor reșițeni vă este alături oriunde v-ați afla.
Anca Bica Bălălău