[FOTO] Simpozionul Internațional „Oameni de seamă ai Banatului“ a unit românii de o parte şi de alta a Dunării!
În Anul Centenarului Marii Uniri, sâmbătă 21 aprilie, mesajul graiului românesc a trecut graniţa în Voivodina unde, din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin au participat managerul interimar, profesor – Ioan Benga și Angelica-Telica Herac, referent de specialitate, la Simpozionul Internațional „Oameni de seamă ai Banatului“. Manifestarea, aflată la cea de-a XXII –a ediție reprezintă una din emblematicele acte cultural-științifice ale românilor din Voivodina.
Articol editat de Radio Resita, 23 aprilie 2018, 16:43
În cadrul secțiunii folclor, dedicate Centenarului Marii Uniri, reprezentanții CJCPCT CS – manager, profesor Ioan Benga a prezentat lucrarea „Ioan Ciucurel, țăran publicist și scriitor“, iar Angelica-Telica Herac a prezentat lucrarea „Velișcu Boldea, promotor al culturii tradiționale din Caraș-Severin“.
„ În cadrul Simpozionului Internațional „Oameni de seamă ai Banatului“, ediția XXII –a, manifestare cultural-științifică reprezentativă a românilor din Voivodina au mai fost prezentate lucrări deosebit de interesante susținute de personalități în domeniu.
Deschiderea lucrărilor Simpozionului a avut loc în Sala Căminului Vânătorilor din Uzdin, cuvinte de salut fiind rostite de:
– Vasile Barbu, Uzdin – președinte S.L.A. „Tibiscus“
– Ioan Ciama – vicepreședinte S.C. „Avram Iancu“ din România
– Gheorghe Rancu, Șopotu Vechi – redactor-șef revista „Almăjul“ și cetățean de onoare al Uzdinului
– Gheorghe Dinu – consul general, Consulatul General al României, Vârșet
– Anișoara Țăran – coordonator, Departamentul pentru Învățământ al C.N.R.
Programul a continuat cu decernarea premiilor „dr. Gligor Popi“ pentru contribuții majore în istoriografia românilor. Laureați: Ioan Cipu, post-mortem, Nicolae Scheianu (Baia Mare) și Gheorghe Rancu (Șopotu Vechi) .
Lansările de carte și reviste precum și comunicările în plen au întregit programul
Simpozionului Internațional „Oameni de seamă ai Banatului“, ediția XXII –a.
Lucrările desfășurate pe trei secțiuni au evidențiat personalități din istoria și cultura Banatului, atât din trecut cât și din prezent și au elogiat efortul acestora de a păstra identitatea națională, de a promova valorile culturale românești pretutindeni.
Managerul interimar, profesor – Ioan Benga din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin a făcut parte din prezidiul Simpozionului“, ne-a transmis Angelica Herac, referent de specialitate al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin
Simpozionul Internațional „Oameni de seamă ai Banatului“ a unit românii de o parte şi de alta a Dunării! În acest An al Centenarului, mai mult ca niciodată, Cultura uneşte!
A.B.B.