[FOTO] Moștenitorii României de la Școala Gimnazială Lupac desfășoară activități specifice săptămânii „Să știi mai multe , să fii mai bun!”
Articol editat de Radio Resita, 22 aprilie 2018, 14:40 / actualizat: 23 aprilie 2018, 12:48
„În perioada 23 – 27 aprilie 2018, elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială Lupac desfășoară activități specifice săptămânii „Să știi mai multe , să fii mai bun!”.
Programul debutează, luni 23.04.2018, cu vizita echipei proiectului „NAŠ ZAVIČAJNI GOVOR – Graiul nostru local”, realizat de școala noastră, în parteneriat cu Școala „Ante Starčevića” Rešetari – Croația, Primăria Lupac, Uniunea Democrată a Croaților din România – UDCR și Biserica Romano-Catolică Lupac. Proiectul este finanțat de Ministerul Științei și Educației din Republica Croația, pentru implementarea cooperării internaționale între școli care desfășoară activități de educație a minorității croate în străinătate.
În programul manifestărilor sunt incluse activități cultural – istorice și sportive, tradiția având un rol bine definit. Vom organiza și participa la activități comune cu elevii și profesorii din Croația, care privesc:
– Întâlniri internaționale româno – croate, într-o comunitate cu care există relații de prietenie (acord de înfrățire între localitățile Lupac și Rešetari, semnate anterior proiectului);
– Cunoașterea patrimoniului cultural al minorității croate din România și prezentarea culturii din care provin (comori materiale și imateriale);
– Obiceiuri și tradiții locale:„Măsuratul oilor/ Sângeorzul – Cucul, răscucul”;
– Familiarizarea elevilor din Croația cu dezvoltarea culturală a minorității croate din România;
– Modul de viață, cultura și tradițiile croaților din diaspora”, ne-a transmis profesorul Maria-Marina Spătaru, directorul Școlii Gimnaziale din Lupac.
Manifestarea are o semnificație aparte în acest an când se împlinesc 100 de ani de la realizarea României Mari !
Moştenitorii României, un titlu pe cât de copleşitor, pe atât de generos. Ne duce cu gândul la noi, cei de azi şi la cei care ne vor urma şi leagă trecutul de prezent şi viitor. Sub acest titlu, în acest an, Radio România va pune la un loc, va difuza şi comunica cele mai bune proiecte editoriale dedicate Centenarului Marii Uniri.
Campania Moştenitorii României a fost lansată pe 27 martie, ziua când s-au împlinit 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Fiecare material difuzat va fi identificat prin formula Moştenitorii României, un proiect Radio România.
Moştenitorii României va continua şi după 1 Decembrie 2018.
În anul Centenarului vorbim despre cei care au creat aceasta ţară şi-i lăsăm să vorbească pe cei care o vor duce mai departe. Pentru că ei sunt Moştenitorii României !
Anca Bica Bălălău
Sursa foto-Profesor Maria-Marina Spătaru