[FOTO] „Ziua Mondială a Poeziei” sărbătorită în Banatul de Munte!
Motto: „Poeţii sunt inima umanităţii”.Eugen Ionesco
Articol editat de Radio Resita, 21 martie 2018, 08:00
Se spune că Poezia apare cand emoția și-a găsit gândul și gândul și-a descoperit cuvintele și din acest motiv trebuia înființată și o zi a poeziei… „Ziua Internațională a Poeziei” este serbată pe data de 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, „Ziua Internațională a Poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.
„Poezia este încarnarea unei emoţii într-un limbaj”
Despre manifestările dedicate „Zilei Mondiale a Poeziei” în Banatul de Munte, Clara Maria Constantin, managerul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”, ne-a mărturist:
„Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Biblioteca Judeţeană Paul Iorgovici în colaborare, anul acesta, cu Liceul de Artă „Sabin Păutza” marchează „Ziua Mondială a Poeziei” prin două evenimente.
Unul se va desfăşura la Liceul de Artă „Sabin Păutza”, Reşiţa, sub genericul „Poemul de azi”, invitat poetul reşiţean Christian Bistriceanu, cel care susţine ateliere de creativitate la Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” pentru tinerii pasionaţi de scris şi de literatură în general şi va fi o întâlnire a poetului cu elevi ai claselor a IX-a şi a X-a de la Liceul de Artă „Sabin Păutza”, de ora 12.
De la ora 17 la secţia germană „Alexander Titz” va avea loc lansarea volumului „Concert de trompetă în vie”, al poetului George Lână”.
Primele manifestări dedicate “Zilei internaţionale a poeziei”, în România, sunt legate de Fundaţia Culturală „Orient Latin” şi de Asociaţia Culturală ADSUM, care organizează, separat, din anul 2005 respectiv 2008, spectacole pentru marcarea acestui moment. Spectacolele Asociaţiei Culturale ADSUM încep la Palatul Şuţu, iar anii următori manifestările capătă amploare, fiind găzduite de Biblioteca Naţională a României şi Palatul Naţional al Copiilor. După anul 2009, ideea de a organiza manifestări dedicate “Zilei Internaţionale a Poeziei” este preluată de tot mai multe asociaţii culturale, ligi şi alte societăţi ale scriitorilor din România.
Epilog: „Poezia este încarnarea unei emoţii într-un limbaj”. Charles Du Bos
Anca Bica Bălălău