[FOTO] Revista „Nedeia” a sărbătorit schimbarea de prefix a numărului de apariții:La mulţi ani !
Motto: „Un popor fără tradiţii este un popor fără viitor”. Alberto Lleras Camargo
Articol editat de Radio Resita, 6 februarie 2018, 15:23 / actualizat: 6 februarie 2018, 18:34
Tradiţia este o comuniune cu misterul istoriei. Un popor care nu-și respectă și promovează tradițiile devine o fântână seacă, casă fără temelie, omul fără trecut, o populaţie fără viitor.
Cel mai mare poet român al tuturor veacurilor, Mihai Eminescu mărturisea:
„Era un popor brav acela care a impus tribut superbei împărătese de marmură a lumii – Roma. Era un popor nobil acela a cărui cădere te împle de lacrimi, iar nu de disperare, iar a fi descendentul unui popor de eroi, plin de nobleţe, de amor de patrie şi libertate, a fi descendentul unui asemenea popor n-a fost şi nu va fi ruşine niciodată”.
„Un popor fără cultură e un popor uşor de manipulat”
Conform acestor principii, s-a născut revista „Nedeia”, ajunsă la numărul 10, din dorința de a contura în paginile sale identitatea tradițională a frumuseților Banatului de Munte, pentru a pune în evidență,în urma unor studii aprofundate, sufletul local în deosebitele manifestări.
Colectivul de redacție, colaboratorii și personalități culturale din întreg Banatul de Munte au semnat prezent la frumosul eveniment ce a fost deschis cu cu o frumoasă urare de LA MULȚI ANI, distindului Gheorghe Jurma, după pilda rostită cu înțelepciune de Părintele Petru Berbentia.
Angelica Herac, sufletul și moderatorul evenimentului a adus mulțumiri tuturor celor ce-au contribuit de-a lungul timpului , la realizarea acestei inspirate reviste, menționându-l pe profesorul Gheorghe Țunea, fostul manager al Centruluiui Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, dar și pe actualul manager interimar, Titian Puichiță, colectivului de redacție pe care îl coordonează, dar și reprezentanților unor importante instituții culturale și ale minorităților din Banatul de Munte, cum ar fi oamenii de litere Liubița Raichici, Erwin Josef Țigla, Ada Cruceanu Chisăliță, Cristian Chioncel, Adela Lungu Schindler și Ionel Bota, alături de numeroşi invitaţi din tot judeţul.
Deasemenea, organizatorii au mulţumit şi studioului Radio România Reşiţa pentru colaborarea deosebită.
Cu peste 150 de pagini, frumos alcătuite, revista evidențiază frumusețea graiului bănățean, a obiceiurilor și a sufletului tuturor locuitorilor de pe aceste plaiuri, o poartă de comunicare spirituală care-și evidențiează valoarea de acum 5 ani, când a văzut pentru prima oară lumina tiparului.
Manifestarea ce a marcat schimbarea de prefix a numărului de apariții, a avut loc miercuri, ora 11, la sediul Bisericii Ortodoxe Române „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.
Epilog: „Un popor fără cultură e un popor uşor de manipulat”. Immanuel Kant
Anca Bica Bălălău