[FOTO] Grigore Cartianu despre „Fenomenul #rezist”, la Reşiţa
Fenomenul #rezist sau , după cum afirmă autorul cărţii 600.000#RREZIST, Grigore Cartianu, a fost dezbătut astăzi la Reşiţa, la sediul Casei de Cultură a Sindicatelor în Sala Horaţiu Vornica.
Articol editat de Radio Resita, 10 decembrie 2017, 18:21
Fenomenul #rezist sau povestea celei mai ample rezistenţe civice din istoria României, după cum afirmă autorul cărţii 600.000#RREZIST, Grigore Cartianu, a fost dezbătut astăzi la Reşiţa, la sediul Casei de Cultură a Sindicatelor în Sala „Horaţiu Vornica”.
Dacă dai oamenilor zahăr, zahăr primeşti, dacă le dai chinină, chinină primeşti
Evenimentul, deşi nu s-a bucurat de un public foarte numeros, s-a transformat într-o dezbatere foarte obiectivă despre situaţia ţării noastre din anul 1989 şi până în prezent.
Jurnalistul şi scriitorul Grigore Cartianu a purtat un dialog extrem de interesant cu cei prezenţi, prezentându-şi totodată şi celelalte cărţi publicate până acum, dar manifestându-şi şi un optimism bine argumentat vis-avis de situaţia geo-politică a Europei contemporane.
În exculsivitate pentru ascultătorii Radio România Reşiţa a declarat:
„Am mai fost la Reşiţa în calitate de reporter sportiv şi de investigaţii, dar e prima oară când fac o lansare de carte aici. Este vorba despre cea de a noua carte, ce are un tiraj de peste 360.000 de exemplare. Am lansat-o şi la cel mai important târg de carte Gaudeamus,cu peste 100.000 de vizitatori în cele cinci zile de desfăşurare, acum 2 săptămâni.”
Despre radioul public, Radio România, gazetarul ne-a mărturisit:
„Ascult Radio România de la vârsta de 8 ani, la un aparat vechi, acasă la ţară, mi se părea ceva magic ca dimineaţa la ora 7, înainte de şcoală să ascult ştiri. Şi până în 1990 radioul a avut decenţă, faţă de televiziune care s-a compromis foarte mult, radioul a fost mereu mai bun.Astăzi este o bătălie inegală între media de can-can, dar sper că nişte conştiinţe în lumea presei vor continua să mai facă meseria până când se mai poate face.Sunt convins că va veni ziua şi ziua normalizării, când legea audiovizualului se va aplica aşa cum se cuvine.”
Despre Regele Mihai…
„Majestatea Sa ar fi schimbat istoria ţării enorm, după anul 1990.Exact ca în ’45-’46, Moscova care încă domina zona, cel puţin în ’90,’91 când pe graniţa noastră mai scria încă U.R.S.S. la Est, cel puţin atunci nu aveam nici o şansă, jocurile erau făcute, nu numai că nu putea să revină la putere că nu-l lăsau cei care l-au alungat, dar nu l-au lăsat să intre nici înţară… au trebuit să treacă nişte ani…
Trebuie multă pasiune la istorici, la ziarişti pentru a scrie istoria adevărată pentru copiii noştri şi o bună credinţă la un guvern, cândva să introducă şi capitolele acestea de istorie mai recentă în programa şcolară. Informaţia care circulă liber, la ora aceasta ne va scoate din întuneric.”
Radio România Reşiţa, al doilea an consecutiv oraganizează o campanie umanitară Muzică pentru Viaţă, anul trecut am strâns fonduri pentru Clininica de Oncologie Slatina Nera şi anul acesta pentru copii bolnavi de diabet şi hemofilie, de la Centrul Medical „Cristian Şerban” de Evaluare, Terapie, Educație Medicală Specifică și Recuperare, din Buziaş, iar concluzia este că dacă oamenilor le spui şi îi aduni sunt buni.
„Aşa este, oamenii sunt buni în general, doar că ei puşi într-o situaţie limită şi injectaţi cu ură pot să devină fiare, cum am fost şi în 89, am fi mâncat carne din Ceauşescu, acum nu am mai face treaba aceasta.Minerii nu erau oameni răi , dar dacă au fost minţiţi , injectaţi, incultura plus dezinformarea duc la tragedii.Dacă dai oamenilor zahăr, zahăr primeşti, dacă le dai chinină, chinină primeşti.”
Domnule Grigore Cartianu, vă mulţumesc şi vă rog un gând pentru toţi ascultătorii Radio România Reşiţa:
„Ştiu că sunt mulţi, sănătate şi tihnă la final de an, acum de Sărbători şi să fie optimişti, pentru că viaţa merge înainte şi va merge în bine.Stăm mult mai bine decât altă dată când trăiam în dictatură sau făceam parte din Imperiul Roşu, înconjuraţi, în anii 1940, de nazişti şi de bolşevici. Acum oamenii trebuie să ştie că trăiesc în pace, bunăstarea e discutabilă, dar ea poate să vină, aşa că Sărbători fericite şi La Mulţi Ani ! Mulţumesc.”
Manifestarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe pe toate cărțile sale, după care Grigore Cartianu a pornit spre Caransebeş pentru a se întâlni cu cititorii din oraşul de pe Sebeş şi Timiş.
Anca Bica Bălălău