Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Regizorul Sabin Dorohoi, în exclusivitate pentru Radio Reșița: Avram Iancu, Crăișorul apelor Dunării, a demonstrat că poți să-ți înfrângi limitele!

A fost o imensă onoare să pot să fac parte dintr-un asemenea proiect alături de Avram Iancu

[FOTO] Regizorul Sabin Dorohoi, în exclusivitate pentru Radio Reșița: Avram Iancu, Crăișorul apelor Dunării, a demonstrat că poți să-ți înfrângi limitele!

Articol editat de Radio Resita, 17 septembrie 2017, 19:38 / actualizat: 18 septembrie 2017, 0:44

Echipa Radio România Reșița a fost alături de Avram Iancu, Crăișorul Dunării și de regizorul reșițean Sabin Dorohoi împreună cu echipa sa, consemnând un jurnal de călătorie, dar   şi în cea mai emoționantă zi din traseul conaționalului nostru, când a ajuns pe traseul românesc al bătrânului fluviu, intrând în țară pe la Moldova Nouă, unde a fost așteptat de către compatrioții săi, prefectul judeţului, Matei Lupu,  de primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma și alți oficiali locali.

Astăzi încheiem acest jurnal cu un firesc epilog, deoarece Crăișorul apelor Dunării, Avram Iancu, a ajuns la kilometrul 0, la Sulina unde a fost întâmpinat de un alt mare campion, Ivan Patzachin,  de simpli cetăţeni, de autorităţile locale şi de secretarul de stat din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, Cosmin-Răzvan Butuza, care l-au felicitat pentru efortul depus şi modul de promovare a imaginii României.

A fost o imensă onoare să pot să fac parte dintr-un asemenea proiect alături de Avram Iancu

Sabin Dorohoi, am început jurnalul acesta de călătorie paralel cu voi și mulțumim că te-ai alăturat echipei Radio România Reșița și astăzi scriem ultima filă, cu alte cuvinte-epilogul. A devenit un vis împlinit.

Cu tot dragul. S-a ajuns la KM.0 după 3 luni. Personal sunt foarte obosit, dar nu în comparație cu Avram care este epuizat după un asemenea efort. A fost o imensă onoare să pot să fac parte dintr-un asemenea proiect alături de Avram Iancu. Practic Avram, cu mine și cu o doamnă am fost singurii care am parcurs Dunărea de la izvoare până la vărsare. Restul membrilor echipei care l-au însoțit pe Avram s-au mai schimbat pe parcurs, nu le-a permis programul să stea așa de mult, eu mi-am sacrificat toată vara pentru acest proiect și să fiu alături de Avram, zilnic practic și să filmez absolut tot ce s-a întâmplat în această expediție extraordinară.

Ca artist, ca regizor, este cea mai mare realizare a ta?

Până în acest moment este cel mai de lungă durată proiect la care am lucrat, dar nu este și cel mai complex.Am lucrat la proiecte mult mai complexe, dar nu de o durată așa de lungă.Am făcut filme artistice, de exemplu, care sunt scurtmetraje mult mai complexe organizatoric, însă este de departe cel mai intens și de o durată enorm de lungă pentru mine față de ce-am mai filmat până acum. Transilvania Dragon cu FLAVIUS Cernescu am filmat undeva la 40 de zile. La acest proiect am filmat, cu tot cu interviurile anterioare expediției și ce-o să mai urmeze undeva la 100 de zile de filmare, aproape mai mult de un sfert de an.

Când va fi gata filmul,Sabin ?

Dacă ne ajută Bunul Dumnezeu să încheiem o a doua parte foarte grea, finanțarea execuției filmului pentru că până în momentul acesta am avut o jumătate de finanțare cu ajutorul unor sponsori, dacă vom reuși să încheiem în această toamnă, atunci sprăm că undeva în primăvara anului 2018.Dacă finanțarea va fi defectuoasă… atunci NU ȘTIU când va fi gata filmul.E o întrebare grea.

Presupun că se vor găsii oameni conștienți pentru că ar fii frumos ca acest film să fie gata în Centenarul Unirii…

Cu siguranță! Exact, mai ales că Avram e un patriot desăvârșit, mă simt foarte onorat că am fost alături de el într-o asemenea expediție pe care el a pus-o la cale.

Un ardelean și un bănățean au cucerit Dunărea.Ai fost în oastea lui Avram Iancu.

El este Crăișorul apelor-Crăișorul Dunării, eu sunt cel care l-a filmat.

Mă bucur că după cum i-am spus noi la Radio România Reșița Crăișor, de la Crăișorul Munților la Crăișorul apelor și al Dunării , s-a luat în considerare, pentru că merită și nu cred că e doar o coincidență să poarte numele de Avram Iancu și până la urmă să-i împlinească un Vis !

Așa este. Se pare că este un nume destinat Marilor Oameni ai României !

S-a legat o prietenie între voi, Sabin?

Vă dați seama, că da. Practic noi am început colaborarea cu mult înainte de expediție, urganizatoric vorbind, cine ce o să facă… în felul acesta ne-am apropiat cu mult înainte de expediție și ulteori 3 luni de zile stând împreună zilnic , e normal să te apropii omenește.

Ați avut momente când ați vrut să renunțați?

Este o întrebare bună. Eu personal nu am simțit niciodată lucrul acesta.Despre Avram, doar el poate să vă spună dacă în sufletul lui a gândit asta… în echipă nu am discutat despre asta. Totdeauna am zis că o să mergem până la capăt.

A fost frumoasă primirea la Sulina,ieri?

Da, a fost impresionant, iar prezența marelui Ivan Patzachin a fost ceva de nedescris. A fost foarte, foarte fain și ca artist afirm.O experiență extraordinară, s-au strâns câteva sute de oameni, au venit și ceva televiziuni, mai puține decât aș fi sperat, puteau să vină mai multe…dar să sperăm că Avram Iancu o să fie invitat la cât mai multe emisiuni ca să-și spună povestea, care este cu adevărat incredibilă și chiar merită un loc între Marii Români care au scris istorie în ultima vreme.

Este un record mondial.

Da, da !Sperăm noi să fie și omologat, din câte știu se fac demersurile necesare.Este o Premieră Mondială în acest moment.

Avram Iancu, oriunde am întâlnit români, le  spunea: Trăiască România.

Sabin Dorohoi ai reușit să imortalizezi acest lucru pentru o planetă întreagă.

Într-adevăr asta îmi și doresc. Îmi doresc să fie un film internațional, nu doar național, e un film făcut într-adevăr,  pentru români și România, în ideea de apartenență de o țară pe care eu și Avram o iubim foarte mult  și în același timp e un film și cu un mesaj internațional și sperăm să circule absolut în toată lumea și peste Atlantic.

Sabin, dacă ar trebui să repeți lucrul acesta bănuiesc că răspunzi afirmativ…

Fiecare proiect pe care-l fac e unic în felul lui.Cu toate astea fiecare în felul lui are momentele sale unice, practic de fiecare dată e ceva nou , ceva identic nu cred că aș mai putea face , pentru că de fiecare dată este altfel, o nouă provocare și asta este frumusețea meseriei mele.

Afirm de fiecare dată-cultura este cel de-al doilea teritoriu al unui stat.Acum Dunărea este și un teritoriu românesc cucerit de Crăișorul Avram Iancu și de oastea voastră și am împrumutat ADN-ului Dunării și ceva din ADN-ul românesc.

Într-adevăr spune lucrul acesta de fiecare dată, Avram Iancu, oriunde am întâlnit români, el spunea Trăiască România. Împreună suntem puternici, ceea ce emoționa foarte mult pe susținătorii săi de pe mal.Probabil una dintre cele mai frumoase primiri a fost la Linz, în Austria, când s-a făcut un fel de horă a bucuriei. Pe o  medalie pe care Avram a primit-o scrie în Germania, de la Consiliul Orașelor Dunării,practic au fost și partenerii mei în acest film și le mulțumesc, scrie-Dunărea leagă Europa !Deci leagă România de Europa.A fost o experiență multiculturală!

Eu, încă , mai port emoția de la Moldova Nouă când ați intrat în țară și m-a impresionat modestia dumnealui, căruia i se pare firesc să facă un gest, până la ora aceasta unic în lume.

A fost un moment extraordinar. Cred că a fost printre cele mai puternice pe care le-am trăit, mai ales că este la mine în județ, o regiune pe care o iubesc extraordinar , Banatul pentru mine înseamnă acasă.

Și tu ești o mare mândrie a județului. Echipa Radio România Reșița, dar și ascultătorii noștri, se bucură pentru tine și te apreciem foarte mult. Te așteptăm în studiou așa cum ai promis, am făcut invitația și lui Avram Iancu. Te rog un gând pentru ascultătorii și cititorii noștri care v-au susținut și au pășit pe ape alături de voi.

Vin cu siguranță la Radio România Reșița. Cum spunea și Avram Iancu fiecare are o Dunăre de înotat, fie că e o casă, o familie sau o afacere, trebuie să-și învingă limitele și Avram vorbește foarte frumos, el demonstrând că se poate să-ți înfrângi limitele, deci fiecare dacă crede în ceva poate să-și depășească limitele.

Chiar și românii…

Absolut.

Îți mulțumim mult,Sabin Dorohoi, pentru acest epilog la Jurnalul de Călătorie.

Și eu mulțumesc !

Încărcătura istorică a acestui efort făcut de Avram Iancu punctează cei 10 ani de aderare la Uniunea Europeană a țării noastre preîntâmpină și Centenarul Unirii .Este un gest de patriotism care consfințește că bibliotecarul nostru , Avram Iancu , este Crăișorul Dunării ducând mai departe crezul predecesorului său Crăișorul Munților- Avram Iancu:”Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd Naţiunea fericită”.

Anca Bica Bălălău

Reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 8 și Grădiniței „Floarea Soarelui” din Reșița, aproape finalizată
Actualitate marți, 21 ianuarie 2025, 10:01

Reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 8 și Grădiniței „Floarea Soarelui” din Reșița, aproape finalizată

Demarate acum patru ani, lucrările de reabilitare a Școlii Gimnaziale Nr. 8 și a Grădiniței cu Program Prelungit „Floarea Soarelui” din...

Reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 8 și Grădiniței „Floarea Soarelui” din Reșița, aproape finalizată
Microbuz distrus complet de un incendiu, în Arad
Actualitate marți, 21 ianuarie 2025, 08:48

Microbuz distrus complet de un incendiu, în Arad

Marți dimineață, în jurul orei 05:30, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Arad au fost alertați să intervină pentru...

Microbuz distrus complet de un incendiu, în Arad
IPJ Caraș-Severin: tehnica de tip”spoofing”, o altă metodă de înșelăciune
Actualitate marți, 21 ianuarie 2025, 06:30

IPJ Caraș-Severin: tehnica de tip”spoofing”, o altă metodă de înșelăciune

În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica...

IPJ Caraș-Severin: tehnica de tip”spoofing”, o altă metodă de înșelăciune
Caraş-Severin: Direcţia Silvică a ieftinit lemnul de foc
Actualitate luni, 20 ianuarie 2025, 21:10

Caraş-Severin: Direcţia Silvică a ieftinit lemnul de foc

Direcţia Silvică a judeţului Caraş-Severin anunță că lemnul de foc din depozitele Ocoalelor Silvice s-a ieftinit cu peste 50 de lei pe metrul...

Caraş-Severin: Direcţia Silvică a ieftinit lemnul de foc
Actualitate luni, 20 ianuarie 2025, 19:47

Accident rutier pe DN 57, în Răcășdia: un bărbat de 40 de ani și-a pierdut viața

Un accident rutier tragic a avut loc pe DN 57, în localitatea Racășdia. Evenimentul s-a soldat cu decesul conducătorului unui autoturism, un...

Accident rutier pe DN 57, în Răcășdia: un bărbat de 40 de ani și-a pierdut viața
Actualitate luni, 20 ianuarie 2025, 18:19

Caraș-Severin: șoferi băuți, sub influența substanțelor psihoactive și fără permis

Polițiștii cărășeni au oprit zeci de șoferi care au încălcat regulile de circulație. În perioada 17-19 ianuarie, au fost înregistrate...

Caraș-Severin: șoferi băuți, sub influența substanțelor psihoactive și fără permis
Actualitate luni, 20 ianuarie 2025, 18:18

Încep lucrările de reabilitare a Bibliotecii Judeţene ‘Sorin Titel’ din Timişoara

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alfred Simonis, a semnat, luni, ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea Bibliotecii...

Încep lucrările de reabilitare a Bibliotecii Judeţene ‘Sorin Titel’ din Timişoara
Actualitate luni, 20 ianuarie 2025, 16:00

Cinci biserici monument istoric din Caraş-Severin vor fi restaurate anul acesta

Cinci biserici monument istoric vor fi restaurate în acest an, în cadrul unor proiecte coordonate de Centrul Eparhial din Caransebeș. Lucrările...

Cinci biserici monument istoric din Caraş-Severin vor fi restaurate anul acesta