Fondul Științescu: 8 proiecte din Banatul Montan vor primi finanțare
Fondul Ştiinţescu, programul care finanţează proiecte ce fac ştiinţa mai atractivă pentru copii şi-a desemnat câştigătorii în Caraş-Severin.
Articol editat de Cristina Corocan, 12 martie 2023, 10:22 / actualizat: 13 martie 2023, 15:14
Toate proiectele au fost evaluate și analizate de juriul independent,format din membri voluntari:
Bianca Băilă – membru al echipei executive a Fundaţiei Comunitare Timişoara ; Daniela Copaci – profesionist în managementul proiectelor; Ildiko Pataki – consilier pentru politici educaționale în cadrul Primăriei Reșița; Claudiu Dolot – doctor în economie; Sorin Dumitru – inginer, sociolog, cu expertiză în coordonare de proiecte la nivel național și internațional.
În ordinea punctajelor primite, prezentăm pe scurt, proiectele care vor fi finanțate și implementate prin Științescu Banatul Montan:
- „Parfum de chimie” – Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița;
- „Robotics Now” – Colegiul Naţional „Traian Lalescu” Reșița;
- „Town3d” – Grup de inițiativă;
- „Joaca de-a știința” – Grădinița cu Program Prelungit „Floarea-Soarelui” Reșița;
- „Totul despre apă” – Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița;
- „CNTeLe-scop” – Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița;
- „ArchiMinds” – Grup de inițiativă
- „Desen, grafică, pictură, forme artistice şi ştiinţifice de educaţie pentru copii” – Grup de inițiativă.
După cum a declarat Carmen Popa, directorul executiv al Fundaţiei Comunitare a Banatului Montan, din cauza bugetului redus, de 45.000 lei, vor primi finanţare doar 8 proiecte:
”Am avut în total 13 proiecte eligibile depuse. Toate au fost foarte bune, astfel încât juriul a avut un job destul de greu de alegeri între ele. Din păcate, bugetul nostru a fost doar pe jumătate din proiectele depuse. Am reușit să finanțăm opt dintre ele.
Am constatat cu bucurie că patru dintre ele sunt proiecte inițiate de liceeni curajoși și ambițioși, care își doresc să împărtășească din cunoștințele lor și colegilor mai tineri, un proiect pentru preșcolari, cinci proiecte care au beneficiari liceeni și încă două pentru elevii din învățământul primar.
În principal, aceste proiecte finanțează activități de învățământ alternativ chimie, știință, protecția mediului, arhitectură, astrologie. Avem și unul de robotică.
Cel mai mare punctaj a fost luat de o profesoară de chimie de la Colegiul Național Traian Lalescu. Se numește parfum de chimie și va avea în total 15 ateliere în care copiii vor produce practic, singuri, un parfum.”
Fondul Ştiinţescu – program care finanțează proiecte educaționale bazate pe aplicații practice ce dezvoltă pasiunea pentru științe pentru copii cu vârste între 3 și 18 ani – a fost lansat la Reșița la începutul acestui an, fiind derulat de Fundația Comunitară Banatul Montan, împreună cu Romanian-American Foundation, Federaţia Fundaţiile Comunitare din România și finanțatorul local Nhood.