Foarte mulţi străini urmează cursurile de Medicină în România dar nu rămân în ţară şi pentru Rezidenţiat
Un număr mare de tineri străini aleg să parcurgă cursurile facultăţilor de Medicină din România dar nu ramân în ţară ca să facă rezidenţiatul şi să trateze pacienţii români. Este şi cazul celor înscrişi la Universitatea de Medicină Victor Babeş din Timişoara. Din cei 1.500 de studenţi veniţi din străinătate 80% optează pentru rezidenţiat în ţări precum Franţa sau Germania iar cei care ramân sunt greu de convins să se mute în oraşele mai mici unde este mare nevoie de specialişti.
Articol editat de Daiana Rosca, 6 iunie 2024, 16:42
Despre această situaţie rectorul Universităţii de Medicină din Timişoara, Octavian Creţu.
„Momentan avem aproximativ 1.500 de studenți internaționali din care aproximativ 80% pleacă la Rezidențiat în alte țări occidentale. Avem în programe de formare postuniversitară 300 de studenți internaționali deci chiar 20% din cei 1.500 și mai avem studenți din străinătate care vin în România la doctorat aproximativ 100 de studenți la doctorat.
Eu cred că sunt două aspecte un aspect ar fi salariile mai mari și în al doilea rând condițiile de muncă, adică spitalele din România din păcate nu au beneficiat de modernizări, sunt punctual spitale care au beneficiat dar în marea lor majoritate ele sunt la un alt nivel decât cele din lumea occidentală. Oamenii aleg și venitul mai bun și condițiile de muncă mai bune.”
La ora actuală sunt peste 11.000 de studenţi străini la medicină în România şi mai puţin de 1.000 de medici rezidenţi străini.