Finanțare respinsă…din cauza acoperișului. Reabilitarea termică a blocurilor din Reşiţa stă sub semnul întrebării
Articol editat de Radio Resita, 8 decembrie 2016, 14:11
Este vorba despre proiectele depuse pentru creşterea eficienţei energetice pentru blocurile de locuinţe, în total 20 de blocuri cu 35 de scări. A rămas în evaluare unul singur pentru blocurile de la 1 la 6 de pe strada Ion Luca Caragiale . Gradul redus de contractare se datorează diversităţii mari de situaţii particulare aplicabile blocurilor provenite din numeroase intervenţii făcute de proprietari, de-a lungul timpului, cum sunt acoperişurile sau termoizolarea individuală a apartamentelor- a declarat primarul Ioan Popa .
„ Unul din criteriile de conformitate neîndeplinit se referă la necesitatea angajării Asociațiilor de proprietari și a Primăriei Reșița la demolarea lucrărilor neconforme executate ulterior construcției blocurilor până cel târziu la expirarea termenului de 30 de zile lucrătoare de la primirea notificării privind demararea etapei precontractuale – în speță demolarea acoperișurilor. Primăria Reșița consideră că această cerință poate duce la deteriorarea blocurilor de locuințe având în vedere perioada lungă de timp între demolare și execuția efectivă a lucrărilor la acoperișul blocurilor, întrucât de la momentul semnării contractului de finanțare și până la începerea efectivă a lucrărilor de construcții există o perioada minimă estimată de 7-8 luni (în care se realizează achiziția proiectului tehnic, achiziția lucrărilor de construcții, organizarea de șantier etc.), și ținând cont de faptul că șarpantele au fost executate pentru că la momentul respectiv hidroizolația peste ultimul nivel nu era corespunzătoare și permitea infiltrații ale apei pluviale în apartamente. Având în vedere aceste aspecte, Primăria Reșița a propus în scris la ADR VEST modificarea Ghidului Solicitantului în sensul realizării lucrărilor de demolare a acoperișurilor până la data începerii efective a lucrărilor de execuție” – a explicat primarul Ioan Popa. Acesta a mai precizat că, nu renunţă la aceste proiecte, iar la următorul apel, acestea vor fi redepuse.
Şi directorul de comunicare al ADR Vest , Miruna Vitcu, a confirmat că procedura poate fi reluată: „Aceste cereri pot fi redepuse și finanțate în cadrul următorului apel de proiecte, după relansarea acestuia de către Autoritatea de Management a POR, relansare estimată a avea loc la începutul anului 2017”- a transmis directorul ADR Vest.
Până acum, la ADR Vest, din totalul cererilor depuse pentru eficienţă energetică, au rămas în evaluare un număr de 21 de proiecte, cu o valoare cumulată nerambursabilă de 8,66 milioane euro, reprezentând doar 20,20% din valoarea totală a alocării financiare pentru regiunea Vest.(Daniela Tudor)