Fermierii şi primarii, singurii în măsură să prevină propagarea virusului pestei porcine africane!
Prezenţa virusului de pestă porcină africană în gospodării din sudul şi vestul ţării pun pe jar Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Caraş-Severin. Medicul veterinar Dorin Imbrea – şeful DSVSA atenţionează crescătorii de porcine din judeţ să prevină propagarea unui eventual focar de pestă porcină africană prin montarea la intrarea în ferme a unor covoare din paie îmbibate cu sodă caustică, să nu hrănească porcii din gospodării cu apă provenită din spălarea produselor din carne sacrificată sau cu iarbă sau resturi vegetale provenite de pe fâneţele din regiunile afectate şi să evite montele cu vieri din zonele contaminate. Primarii au fost avertizaţi să identifice şi să pregătească, pe raza UAT-urilor pe care le reprezintă, un teren izolat care să nu afecteze pânza freatică şi activităţile cotidiene ale ultimei gospodării din localitate şi să deţină avizele de la Direcţia de Sănătate Publică şi Garda Naţională de Mediu pentru acesta. În plus să aibă un utilaj şi oameni instruiţi să intervină dacă va fi cazul. De-asemenea este interzisă mişcarea suinelor necrotaliate şi neînsoţite de avize sanitar-veterinare, eliberate la zi, dintr-un judeţ într-altul, a mai spus Dorin Imbrea pentru Radio Reşiţa.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 30 iulie 2019, 14:30
Foto: arhiva