Federaţia Sanitas:”Medicii din UPU riscă să fie mutaţi de colo colo”
Federaţia Sanitas contesă noua reglementare legislativă care prevede că unităţile de primiri-urgenţe pot sprijini cu personal secţiile UPU din alte judeţe.
Federaţia Sanitas:”Medicii din UPU riscă să fie mutaţi de colo colo”
Articol editat de Daiana Rosca, 6 noiembrie 2024, 16:52 / actualizat: 6 noiembrie 2024, 19:32
Federaţia Sanitas:”Medicii din UPU riscă să fie mutaţi de colo colo”
Potrivit organizaţiei sindicale, riscul major este folosirea acestei practici pentru a „disciplina” angajaţii care nu sunt agreaţi de către managerii unităţilor medicale. Un alt risc este concentrarea unui număr mare de medici în centrele urbane mari care se confruntă cu un deficit de personal, a declarat pentru Radio Reşiţa prim-vicepreşedintele Sanitas, Iulian POPE:
„UPU din spitalele regionale sau județene, cu avizul Comisiei interministeriale pentru suport tehnic și cu aprobarea Ministerului Sănătății, pot sprijini UPU din spitalele județene aflate pe raza teritorială a altor județe, asigurând necesarul de medici de specialitate, după caz.”
Pe parcursul legislativ, Consiliul Legislativ a avizat negativ inițiativa din cauză că Parlamentul își depășește atribuțiile. Există deja un Ordin al Ministerului Sănătății (art. 19 din Ordin 1.706/2007) care oferă posibilitatea cooperării dintre UPU și CPU din același județ. Ordinul MS este un tip de legislație secundară, gândită și creată de către profesioniști din cadrul MS ce poate fi modificată de aceștia.
Consiliul Legislativ care a invocat Decizia CCR nr. 494/2013 a fost ignorat de către clasa politică:
„Curtea reține că acceptarea ideii potrivit căreia Parlamentul își poate exercita competența de autoritate legiuitoare în mod discreționar, oricând și în orice condiții, adoptând legi în domenii care aparțin în exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, ar echivala cu o abatere de la prerogativele constituționale ale acestei autorități consacrate de art.61 alin.(1) din Constituție și transformarea acesteia în autoritate publică executivă.”
Modificarea Legii 95/2006 pentru a include clauze privitoare la mutarea medicilor dintr-un UPU în altul complică practica legislativă. Pe de-o parte există acest Ordin, iar acum există și pasaje în Legea 95/2006.
„Noi, cei care am sesizat Președinția pentru a o trimite înapoi la reevaluare, am fost de-asemenea ignorați. De acum ne aflăm într-o situație nu doar de ambiguitate legislativă, dar și în care mutarea medicilor dintr-un UPU în altul, este la mâna conducerii.
Riscul major este folosirea acestei practici pentru a disciplina personalul, iar mai apoi concentrarea unui număr mare de medici în centrele urbane.
În loc să ofere soluții pentru a ocupa locurile acolo unde este deficit, prezenta Lege riscă să ducă la angajarea a cât mai mulți medici UPU în marile centre și apoi la redistribuirea lor dintr-o parte în alta, după nevoie.
În toată această ecuație, vocea personalului medical contează? NU.”
Sanitas face în continuare demersuri către Parlament pentru retragerea şi modificarea actului legislativ.