Fără produse tradiţionale în Caraş-Severin
Niciun agent economic din Caraş-Severin nu a reuşit să demonstreze că produsele pe care le vinde drept tradiţionale sunt preparate ca pe vremuri. După ce Ministerul Agriculturii a introdus criterii stricte de acreditare, în 19 judeţe nu s-a mai eliberat niciun atestat. Produsul trebuie să fie fabricat din materii prime locale fără chimicale, după o reţetă veche de cel puţin 30 de ani specifică zonei. Autorităţile spun că trierea era necesară, pentru că existau foarte multe aşa zise alimente tradiţionale care se produceau industrial şi se vindeau foarte scump. În 2013, judeţul Caraş-Severin figura în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale cu peste 50 de produse tradiţionale, cum ar fi ţuica de Dezeşti, pâinea bănăţeană coaptă pe vatră, zacusca de ciuperci, şunca de casă bănăţeană, slănina afumată, telemeaua de Ramna, brânza de Vermeş. Produsele tradiţionale vor fi mai uşor de recunoscut deoarece acestea trebuie să aibă pe etichetă un logo specific.
Sursa foto: arhivă
(Mirabela Afronie)
Articol editat de Mirabela Afronie, 25 decembrie 2014, 10:00
Niciun agent economic din Caraş-Severin nu a reuşit să demonstreze că produsele pe care le vinde drept tradiţionale sunt preparate ca pe vremuri. După ce Ministerul Agriculturii a introdus criterii stricte de acreditare, în 19 judeţe nu s-a mai eliberat niciun atestat. Produsul trebuie să fie fabricat din materii prime locale fără chimicale, după o reţetă veche de cel puţin 30 de ani specifică zonei. Autorităţile spun că trierea era necesară, pentru că existau foarte multe aşa zise alimente tradiţionale care se produceau industrial şi se vindeau foarte scump. În 2013, judeţul Caraş-Severin figura în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale cu peste 50 de produse tradiţionale, cum ar fi ţuica de Dezeşti, pâinea bănăţeană coaptă pe vatră, zacusca de ciuperci, şunca de casă bănăţeană, slănina afumată, telemeaua de Ramna, brânza de Vermeş. Produsele tradiţionale vor fi mai uşor de recunoscut deoarece acestea trebuie să aibă pe etichetă un logo specific.
Sursa foto: arhivă
(Mirabela Afronie)