Experiment italian pentru rromii din Caraș-Severin
Articol editat de Radio Resita, 16 octombrie 2015, 09:25
Două familii de rromi care au trăit în Italia au fost ajutate să se integreze în viaţa locală din România, mai exact în Mercina, comuna Vărădia, printr-un proiect susţinut de Fundaţia Migrantes din Siena -Italia, demarat cu 3 ani în urmă.
Fundaţia din Italia ajută două familii care au lucrat în Italia să se stabilească în comuna Vărădia, unde să-şi câştige existenţa din agricultură. Le-a cumpărat pământ, unelte şi animale.
”Acum trei ani, Dieceza din Siena – Italia s-a aplecat asupra unui grup format din mai multe persoane din România, de etnie romă, și pe care a încercat să îl integreze, însă, din cauza crizei care a atins și Italia, acest lucru a fost foarte greu, pentru că oamenii și-au pierdut locurile de muncă și nu au mai putut plăti chiriile. Așa că am găsit modalități de a lucra împreună și de a dezvolta proiecte pentru ferme sustenabile, chiar la ei acasă. S-a căutat ca proiectul să aibă un impact minim asupra mediului, să fie sustenabil și, mai ales, să se realizeze în România. Iar acest model, dezvoltat la Mercina, poate să fie extins și în alte localități”, a explicat Nicola Pierce – Fundația Migrantes din Italia.
Mai precis, familiile de romi au fost îndrumate pentru a trece de la agricultura de subzistenţă la dezvoltarea unei afaceri care să le aducă un nivel de trai sustenabil în România. În vederea implementării un asemenea proiect este nevoie de o suprafaţă de teren de 4,5 hectare, pentru a putea creşte animale şi a cultiva pământul şi pentru a asigura hrana proprie. Ca urmare, fundaţia din Italia a cerut sprijinul autorităţilor locale. Elena Amzoi, director în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin a afirmat că va informa primarii în legătură cu iniţiativa Departamentului de Gestionare a Sistemelor Agare şi Forestiere al Universităţii de Studii din Florenţa – iniţiatoarea acestui proiect. (Daniela Tudor)