Există resursă de lemn pentru încălzirea populației din Caraș-Severin?
Lumea din mediul urban, cu acces la alte surse de încălzire decât lemnul, vorbește tot mai rar și cu un oarecare dispreț despre folosirea lemnului drept combustibil, chiar daca acesta a fost cel mai popular mod de încălzire, din cele mai vechi timpuri. În plus, în ultimul timp utilizarea lemnului pentru foc a început sa fie privita cu ochi mai putini buni, pentru că este considerată un mijloc de poluare și o cauză a defrișării pădurilor.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 27 ianuarie 2022, 17:37
Totuși, adevărul este că folosirea responsabilă a lemnului, în cadrul unor instalații pentru foc bine realizate, are mult mai multe avantaje decât dezavantaje. Atunci când știi ce tip de lemn să folosești și cum, ai șansa de a economisi până la 50%. Dar, condiția este să utilizezi lemnul uscat.
Cert este că RNP Romsilva, prin Direcția Silvică Caraș-Severin, va pune la dispoziția populației din județ întreaga cantitate disponibilă de lemn pentru încălzire (lemn rezultat din activitatea de exploatare în regie proprie) și va face toate demersurile necesare pentru soluționarea cererilor de lemn de foc și de marcare în proprietățile particulare, urmând să facă toate eforturile ca la finalul anului să nu rămână înregistrate, la nivelul ocoalelor silvice, cereri pentru care să nu fie asigurată livrarea sau marcarea.
Romsilva, prin Direcția Silvică Caraș-Severin a evaluat cât mai corect necesarul de lemn pentru încălzire, efectuând un studiu la nivelul unităților administrativ teritoriale, datele centralizate evidențiind faptul că, necesarul anual de lemn pentru încălzire din județ este undeva între 300 mii și 350 mii mc, din care din fondul forestier administrat de Romsilva undeva la 220-230 mii mc, aici intrând pe lângă populație și instituțiile finanțate integral sau parțial de la bugetul de stat, care utilizează ca sursă de încălzire lemnul, si a ajuns al concluzia ca resursa de lemn posibil de recoltat anual este suficientă.
Cât costă lemnul de foc?
Direcția Silvică a ieftinit lemnul de foc pentru populație, începând cu data de 13.12.2021, definind ca fiind firesc ca în plină iarnă “să nu creștem prețul lemnul de foc, Caraș-Severinul fiind unul dintre județele în care populația se încălzește preponderent cu lemn de foc, asigurând astfel acces la resursă pentru cât mai mulți dintre semenii noștri.”
Evoluția prețurilor de vânzare a lemnul de foc în anul 2022 nu este cunoscută, depinzând de evoluția prețurilor la carburanții și a consumabilelor necesare exploatării resursei.
Cererile de lemn
Cele mai multe solicitări se înregistrează toamna și aceasta se datorează, în mare parte, probabil, costurilor necesare pentru aprovizionarea cu lemn de foc. Resursa de lemn pentru încălzire este relativ constant pusă la dispoziția populației, fiind disponibilă tot timpul anului, asigura Romsilva.
Ocoalele silvice au obligația încheierii de parteneriate cu comunitățile locale, în fiecare an, în vederea asigurării lemnului pentru încălzirea populației; se încheie aceste parteneriate și se popularizează lunar oferta de lemn de foc, iar oamenii trebuie să urmărească la sediile primăriilor și ocoalelor silvice sau să ia legătura cu pădurarii din zonă pentru a achiziționa din timp lemnul de foc.