[EXCLUSIV]Angajaţii Spitalului Municipal Caransebeş prin vocea sindicatului Solidaritatea Sanitară aduc acuzaţii grave managerului Dena!
Angajaţii Spitalului Municipal din Caransebeş sunt revoltaţi! Există o serie de probleme care par că nu au rezolvare.
Articol editat de Daiana Rosca, 21 august 2019, 16:48
Lipsa voucherele de vacanţă, presiunile făcute de conducerea Spitalului Municipal Caransebeş ca angajaţii să-şi cumpere uniforme pe cod culori, din propriul buzunar, lipsa medicamentelor şi a acţiunilor de dezinsecţie dar şi igienizarea uniformei medicale acasă, într-un mediu nesteril şi nu în spălătoria unităţii medicale sunt doar câteva dintre nemulţumirile semnalate de sindicatul nou înfiinţat Solidaritatea Sanitară din Caraş-Severin într-o scrisoare deschisă trimisă primărie. Detalii ne oferă preşedintele organizatiei Solidaritatea Sanitară, Marius Posipal.
„Voucherele de vacanţă, un drept al tuturor angajaţilor din spital, le primim dar în decembrie…sper să nu fie doar simple promisiuni! Lipsa unei linii separate de dezinfecţie pentru uniformele medicale, noi le spălăm acasă şi nu este ideal. În plus nu s-a mai facut nici dezinsecţia în spital, de luni bune. Lipsa dialogului între conducerea unităţii medicale şi angajaţi, lipsa transparenţei, pe noi nu ne informează nimeni în legătură cu deciziile luate de conducerea spitalului, decizii care ne privesc. Am primit o circulară prin care am fost anunţaţi că dacă de la 1 septembrie nu vom avea uniforme, pe cod de culoare, după profesia pe care o practicăm, riscăm să fim sancţionaţi, ori nu este normal ca noi să mai facem o altă investiţie ca să ni le cumpărăm din propriul buzunar, este ilegal acest lucru. Lipsesc medicamente, consumabile, noi angajaţii am ajuns să cumpărăm foarte multe lucruri pentru ca actul medical să se desfăşoare în parametrii optimi. Sunt foarte multe probleme, am trimis o scrisoare deschisă primăriei, în care am semnalat toate aceste nereguli, aşa că aşteptăm un răspuns”, ne-a declarat preşedintele organizatiei Solidaritatea Sanitară, Marius Posipal.
Contactat telefonic, managerul Spitalului Municipal Octavian Dena nu a dorit să comenteze subiectul.
„Nu cunosc aceste probleme…dar oricum prefer să nu le comentez, întâi de toate vreau să le văd, mulţumesc”, atât a avut de spus în legătură cu acest subiect managerul Dena.
Din păcate managerul Spitalului Municipal din Caransebeş, Octavian Dena a reacţionat la fel de fiecare dată. De când este la conducerea unitătii medicale, managerul Dena a evitat subiectele abordate de echipa Radio Romania Reşita, chiar şi atunci când aveau un caracter pozitiv, sustinând că este ocupat, încălcând Legea 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
În schimb primarul Felix Borcean ne-a vorbit fără reţineri despre problemele semnalate de Solidaritatea Sanitară.
„Am văzut că este o listă mai lungă de revendicări. Sincer mi se pare oarecum firesc să nu se acorde aceste vouchere de vacanţă în condiţiile în care nivelul de salarizare este destul de ridicat dar nu cred că există motive de îngrijorare în acestă privinţă, în plus am discutat cu domnul manager despre această problemă, ştiu că a discutat şi cu cele 2 sindicate de la spital şi s-a luat o decizie, vor primi aceste tichete de vacanţă, dar în decembrie. Nu cred că cineva, fie el şi manager poate să oblige sute de oameni să-şi achiziţioneze uniforme, pe coduri de culoare dar ştiu că la Spitalul din Caransebeş s-au adus tot felul de halate din donaţii şi cred că dacă s-ar fi distribuit judicios cred că s-ar fi putut rezolva de la sine această problemă, dar sincer nu cred că asta este cea mai mare problemă a Spitalului din Caransebeş dacă se îmbracă într-o anumită culoare sau nu. În legătură cu cealaltă problemă, că angajaţii cumpără consumabile din propriul buzunar, vreau să-i contrazic. La municipal se fac achiziţii foarte mari de consumabile şi multe dintre ele nu sunt justificate şi cred că multe nici nu se folosesc în spital, foarte mulţi angajaţi fac aceste comenzi şi nu sunt urmărite şi cred că unele merg în altă parte…cât despre spălarea uniformei medicale acasă, nu cred că a apărut acum această problemă. Spitalul funcţionează din 1970 şi ceva şi nu cred că pe atunci angajaţii îşi spălau uniforma în spital, ci tot acasă, dar cred că totuşi pentru securitatea sanitară a spitalului, ideal ar fi să fie spălate şi dezinfectate, într-un mediu cât mai septic dar nu cred că asta este cea mai mare problemă a spitalului, repet. Problemele sunt de altă natură şi sindicatul nu cred că le-a surprins pe cele mai importante”, susţine primarul Felix Borcean.
Un lucru înă este cert, dacă aceste probleme nu-şi găsesc rezolvare, sindicatul va informa Guvernul şi Ministerul Sănătăţii, pentru că dacă se continuă în acest ritm unitatea medicală va ajunge la faliment susţine preşedintele Solidaritatii sanitare din Caraş-Severin, Marius Posipal.