[EXCLUSIV-VIDEO] „Dacă îți iubești copiii din tot sufletul, totul este mai ușor, treci peste toate”
Articol editat de Cristina Corocan, 19 mai 2017, 17:53
Vineri, 19 mai s-a încheiat, cât de poate de frumos, proiectul ”Olimpiada piticilor”, ce a cuprins diverse activități de mișcare, de dezvoltare psihomotrică, desfășurate de la începutul săptămânii, și care întregesc setul de programe de recuperare acordate copiilor. Astfel preșcolarii, au fost pe stadion la alergare, la gimnastică medicală, iar ultimele trei zile au făcut cunoștință și s-au relaxat pe aparatele aflate în sala de gimnastică a Clubului Sportiv Școlar Reșița. Aceasta în prezența părinților, specialiștilor din cadrul Centrului Primăvara și a celor de la sala de gimnastică. Cu acest prilej au acordat și primul lor interviu și s-a întâmplat la microfonul Radio Reșița.
„Mulțumim Radio Reșița, mulțumim că sunteți tot timpul alături de noi”
Mircea, de 5 ani, are anumite probleme motorii, dar se descurcă excelent să dea interviuri:
”Am făcut la gimnastică. Îmi place cel mai multă să sar în groapa cu bureți. E important să facem sport, iar eu folosesc mai mult mâinile și capul. Eu în momentul acesta dau un interviu și nu am emoții.”
Samuel este perfect sănătos fizic, dar prezintă labilități emoționale. Cu toate acestea îi mulțumim că am avut onoarea să-i luăm interviu:
” Am alergat, am făcut încălzirea. Îmi place și să mă joc pe tabletă, dar cel mai mult îmi place să fac sport. Eu acum dau un interviu. Nu am mai făcut asta până acum, dar îmi place. Este primul meu interviu. Le transmit celorlalți copii să câștige și ei.
Tatăl lui Mircea a vorbit despre activitățile din ultima perioadă și despre viața alături de un copil strălucitor, inteligent, dar care are nevoie de asistență 24h din 24.
”Eu destul de obositor, dar le prinde bine fiecare mișcare. Ei se mișcă mai puțin. Am fost în fiecare zi la sala de gimnastică, ori eu ori soția. Fiul meu are 5 ani și jumătate și ne dedicăm 100% viața acestuia. Are nevoie de toată atenția, soția mea este cea care stă acasă alături de el. Nu se poate deplasa singur și are nevoie de multă terapie prin mișcare, de gimnastică. Pentru el singura șansă de a se deplasa pe propriile picioare este gimnastica medicală. Facem zilnic 3-4 ore de gimnastică. Așa că acest gen de activități ne prind bine.”
Psihopedagogul Margareta Boraci ne-a vorbit despre importanța organizării acestor gen de acțiuni:
”Noi am luat pulsul după reacția copiilor și vedem că sunt bucuroși și fericiți și că nu vor să plece. Asta ne și dorim și sperăm să-și aducă mult timp aminte de această acțiune. Problemele copiilor sunt multiple, dizabilitățile sunt asociate, dar noi încercăm să lucrăm pe toate componentele de dezvoltare și să recuperăm atât cât ne permite situația, în așa fel încât să facem din ei cetățeni, care se pot integra în sistemul social. Dorim să mai organizăm și alte activități. Anul trecut am făcut hipoterapie, acum doi ani am început un proiect prin care copiii pot înota la Complexul Sport și Sănătate din Reșița. Mulțumim Radio Reșița, mulțumim că sunteți tot timpul alături de noi și pentru faptul că ne însoțiți întotdeauna și ne dați curaj să mergem mai departe. ”
Mama a două fetițe gemene, ne dă o lecție de viață și ne spune cât de frumoasă este viața alături de cele două “comori” Rebeca și Sofia:
”Ne-am simțit foarte bine și că au putut să alerge, să se joace aici la sală, Le-a plăcut mult să alerge, să sară în groapa cu bureți. Fetițele mele sunt gemene, au 2 ani și 4 luni, iar viața alături de ele este foarte frumoasă. Nu ne este greu, „. Consider că sunt foarte bune exercițiile și foarte utile. Noi facem kinetoterapie, iar una dintre fetițe are o problemă la unul dintre picioare și chiar trebuie să facem multă mișcare.
În activități au fost angrenați în jur de 20 de copii cu dizabilități diverse, care împreună cu părinții lor au alergat, s-au bucurat, au făcut terapie prin mișcare, în proiectul Olimpiada Piticilor inițiat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Primăvara din Reşiţa.
Cristina Corocan