[EXCLUSIV] Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: Comunicarea în Caraş-Severin s-a îmbunătăţit dar nu mă interesează doar acest aspect, mă interesează situaţia la nivel local
Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru, spune lucrurilor pe nume! Şefii de spitale şi de instituţii publice sanitare care nu-şi fac treaba şi nu respectă atribuţiile şi regulile impuse pentru prevenirea COVID-19 vor fi înlocuiţi la fel cum s-a întâmplat în Caraş-Severin dar şi în alte judeţe din ţară.
Articol editat de Daiana Rosca, 16 aprilie 2020, 20:22 / actualizat: 17 aprilie 2020, 6:50
În plus, ministrul a constatat că în judeţul nostru s-a îmbunătăţit comunicarea de când a venit la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică, chirurgul Romeo Dumitrescu şi Waldemar Murgu la Spitalul Judeţean din Reşiţa. Dar nu e suficient, ministrul Nelu Tătaru are aşteptări mult mai mari, astfel că cei care nu respectă protocoalele impuse chiar dacă au fost numiţi, acum interimari, pot fi din nou înlocuiţi fără nicio problemă.
„Avem o activitate medicală care trebuie să fie la turaţie maximă, avem un personal medical care trebuie să fie protejat, avem nişte proceduri care trebuie să fie respectate, avem nişte anchete epidemiologice care trebuie să decurgă normal pentru a identifica şi izola posibilii suspecţi. Nerespectarea unor reguli, unor proceduri, unor achiziţii să spunem, care nu au fost făcute la timp şi care în unele judeţe, culmea, nu se fac nici acum, toate aceste lucruri duc la anumite schimbări de management atât la DSP cât şi la spitalele din zonă şi nu mă refer doar la spitalele din zona dumneavoastră ci mă refer la toate spitalele care au probleme de conduită, de aprovizionare cu medicamente, cu echipamente dar mai ales cu respectarea unor circuite. În acest moment, este nevoie de toată lumea. Este nevoie de un management competent, de un management care să fie aproape de corpul medical şi de pacient, un management care repet, să asigure tot ce înseamnă echipament de protecţie, care să urmărească o etapizare a testărilor.
Avem nevoie de un DSP care trebuie să coordoneze o activitate epidemiologică, care trebuie să urmărească foarte clar o anchetă, până la capăt, nu oprită la mijloc…şi ce e şi mai important trebuie să ofere acele indicaţii pentru a identifica, izola un anumit caz dar şi conduita pe care trebuie să o urmeze contacţii. Din păcate avem în mai multe oraşe anchete care şi-au pierdut la un moment dat şirul, avem oraşe în care focare mici, puteau fi asanate, din păcate s-au transformat în focare mari şi avem situaţia de la Suceava, de exemplu. Avem la ora actuală 10 judeţe plus capitala ţării, care au 70% din cazurile din România. Trebuie să vă mai spun că în aceste 10 judeţe am fost deja şi voi merge şi în alte judeţe ca să fac o evaluare la faţa locului, nu ne permitem să pierdem din mână o situaţie pe care încă o controlăm, şi voi merge în toate judeţele, o să vin şi în Caraş-Severin. Am început cu judeţele care depăşeau 100 de cazuri, apoi voi merge în cele care depăşesc 200 de cazuri, apoi în cele care depăşesc 300, mai avem câteva săptămâni, 2-3 de urcat, sperăm să nu fie o creştere brutală a cazurilor acum după sărbători şi mai ales această creştere să nu vină cu cazuri grave care să forţeze secţiile de boli infecţioase şi de ATI”, a declarat în exclusivitate pentru Radio Reșița, ministrul Sănătății Nelu Tătaru.
De când s-a schimbat conducerea atât la DSP Caraş-Severin cât şi la Spitalul Judeţean Reşiţa aţi observat o modificare în ceea ce priveşte comunicarea cu Ministerul Sănătăţii dar şi cu ceilalţi factori implicaţi?
„Da, am observat. Comunicarea în Caraş-Severin s-a îmbunătăţit dar nu mă interesează doar acest aspect, mă interesează situaţia la nivel local. Să văd că se îmbunătăţeşte tot ce înseamnă anchetă , management, activitatea şi corpul medical care trebuie să asigure activitatea medicală din zona respectivă. Menţionez că nicio conducere nu este stabilă atâta timp cât nu este profesionistă! Deci cei care sunt acum numiţi să nu creadă că dacă vor greşi nu vor putea fi schimbaţi la rândul lor”, este mesajul transmis de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
Sursa foto: Agerpres