[EXCLUSIV] În fosta clădire a Maternităţii Odobescu din Timişoara s-a mai prăbuşit un tavan şi curge apă pe pereţi
Fosta clădire a maternității Odobescu din Timișoara, construcție istorică de peste 100 de ani, continuă să se deterioreze vizibil. Luni dimineață, un nou incident a avut loc într-o altă secțiune a imobilului. Un tavan s-a prăbușit în zona parterului, lângă fostul sediu al Centrului de Excelență pentru Boli Oculare Rare (CEBOR). În plus, apa s-a infiltrat pe pereți, agravând situația.
Articol editat de Daiana Rosca, 3 februarie 2025, 13:14
Echipele tehnice ale Spitalului Municipal din Timișoara și ale Primăriei Timișoara s-au deplasat la fața locului pentru a evalua pagubele și a lua măsuri imediate.
Centrul CEBOR continuă activitatea, în ciuda riscurilor
Deși infrastructura se află într-o stare critică, Centrul de Excelență pentru Boli Oculare Rare, unicul de acest tip din România, nu și-a suspendat activitatea. Medicul Florina Stoica și echipa sa continuă să ofere investigații și tratamente pacienților cu afecțiuni oculare rare.
Problema relocării – o soluție dificilă
Managerul Spitalului Municipal, Flavia Zară, a explicat în exclusivitate pentru Radio Reșița că soluția ideală ar fi mutarea aparaturii în noua clădire a maternității Odobescu. Totuși, acest proces este unul complex, deoarece echipamentele sunt extrem de costisitoare și necesită calibrare specializată. În plus, relocarea se poate face doar cu ajutorul firmelor de la care au fost achiziționate, implicând costuri semnificative.
„Singura soluție viabilă în acest moment este identificarea unui spațiu provizoriu pentru aparatura de ultimă generație utilizată în cadrul CEBOR”, a declarat managerul spitalului.
Situația clădirii – o problemă recurentă
Într-o declarație exclusivă, Flavia Zară a explicat că astfel de incidente nu sunt o noutate:
„În fiecare dimineață facem verificări. Astăzi, colega mea a constatat că tavanul s-a prăbușit din nou, în apropierea Centrului de Excelență pentru Boli Oculare Rare. Clădirea maternității avea mai multe secțiuni: o parte aparține primăriei și era în folosința noastră, o parte era închiriată de la o fundație, iar o altă parte era deținută de noi. Din păcate, zona în care se prăbușesc tavanele este cea aflată în proprietatea primăriei.”
În prezent, echipele tehnice analizează și sursa infiltrațiilor de apă, care ar putea proveni fie de la ploile recente, fie de la o conductă spartă.
Mutarea echipamentelor – o urgență
Managerul spitalului trage un semnal de alarmă:
„În acea clădire nu mai erau desfășurate activități medicale, însă avem acolo aparatură ultraperformantă a Centrului CEBOR. Trebuie să găsim urgent un spațiu unde să mutăm acest centru, iar acum nu mai avem timp – trebuie să-l mutăm neapărat!”
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro