Evoluția vegetației din ultimii zece mii de ani, vizibilă pe un nou traseu tematic educativ, unic în Caraş-Severin, amenajat pe platoul Semenic
Un nou traseu tematic educativ a fost finalizat de curând pe platoul Semenic din Caraş-Severin. Potrivit directorului administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca este vorba despre turbăriile active, unice în judeţ, în lungime de aproximativ 2 km.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 26 august 2024, 15:00 / actualizat: 26 august 2024, 17:08
De-alungul traseului au fost amplasate 11 panouri informative prin intermediul cărora turiştii pot afla despre fauna şi flora specifică zonelor umede, cât şi despre formarea turbăriilor, în scădere ca suprafaţă la nivel european.
„Am reușit să amplasăm în teren al patrulea traseu tematic și anume „Turbării și mlaștini turboase din Munții Semenic” – este un traseu relativ ușor care are o lungime de aproximativ 2 kilometri, diferența de nivel este de 13 metri. îl găsim în Semenic, începe de vizavi de Centrul Salvamont, iar pe această lungime de aproximativ doi kilometri dăm detalii prin panourile informative amplasate de-alungul traseului despre: turbăriile din Munții Semenic, factorii abiotici, speciile de floră, specii de faună nevertebrate, specii de faună vertebrate, turbă-sol-rocă, paleomediul turbăriilor și vorbim despre cele trei habitate prioritare: turbării active, turbării degradate capabile de regenerare și mlaștini turboase de tranziție și turbării oscilante.
Traseul tematic educativ oferă o nouă perspectivă cu privire la evoluția vegetației din ultimii zece mii de ani, dar și mediul de formare al turbăriilor, mult diferit de ceea ce vedem în prezent ca urmare a impactului negativ al activităților umane din secolul trecut„.
Nicolae Ifca a mai subliniat că, în prezent pe suprafaţa Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului sunt amenajate şi deschise turiştilor 4 trasee tematice educative.
Sursa foto: PN Semenic-Cheile Caraşului