Europa creativă – oportunităţi de finanţare pentru sectorul cultural 2021-2027, prezentate la Reşiţa
Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură a publicat apelul pentru proiecte de cooperare europeană 2024 în cadrul Programului Europa Creativă.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 11 aprilie 2024, 20:26 / actualizat: 12 aprilie 2024, 21:07
Linia de finanțare încurajează cooperarea transnațională între organizațiile din țările participante la program, oferind organizațiilor culturale posibilități de a co-produce, coopera, experimenta, inova și învăța unele de la altele.
Sectoarele creative şi culturale includ, printre altele: arhitectura, arhivele, bibliotecile şi muzeele, artizanatul artistic, audiovizualul, patrimoniul cultural material şi imaterila, designul, muzica, literatura, artele spectacolului, industria editorială, radioul şi artele vizuale.
În acest context la Reşiţa a avut loc miercuri, 10 aprilie o întâlnire de informare a ONG-urilor din oraş şi Caraş-Severin, susţinută de reprezentanţii Biroului Europa Creativă România, Miruna Dicu şi Sorin Enuş.
Pentru Radio Reşiţa, consilierul cultural al Primăriei Reşiţa, Dorinel Hotnogu:
Despre importanţa informării, dar şi oportunităţile de aplicare şi finanţare pentru viitoarele proiecte am aflat de la Anita Radici de la ATOR Banatul de Munte:
„Mi se pare o oportunitate foarte interesantă de a aplica proiecte culturale, dar am văzut la prezentare că ariile, cumva, de activități pe care poți să depui proiecte sunt foarte vaste și ne bucurăm pentru că inclusiv am discutat în sală despre posibilitatea de a organiza o tabără sau descrie un proiect pentru o tabără de creație pentru copii și tineri și ni s-a confirmat că este posibil și ne bucură acest lucru. Noi suntem familiari de aproximativ doi ani de zile cu proiectele acestea, finanțate de Uniunea Europeană și suntem prezenți aici tocmai pentru că vrem să ne informăm cu privire la diversele linii de finanțare pentru proiectele pe care vrem să le depunem și încurajăm toate organizațiile să facă la fel pentru că este foarte important să fii la curent cu aceste posibilități de a se finanța proiectele care până la urmă sunt deschise pentru noi ca să ne dezvoltăm și totodată să contribuim cu ceva folositor la comunitățile din care provenim„.
şi Carmen Pau Popa:
„Cred că oportunitățile astea de finanțare trebuie exploatate în totalitate pentru că am învățat deja în proiectele pe care le facem că nu e separat cultură, separat educație, separat distracție ci pot funcționa și împreună mai ales că finanțările astea încep să fie tot mai flexibile din punctul ăsta de vedere și este o bucurie că avem acces la ele, că aflăm despre ele, că suntem conectați cu oamenii care aplică conectați cu oamenii care ne pot îndruma în aplicare și cred că sunt oportunități care trebuie exploatate la maximum„.
Apelurile pentru depunerea proiectelor se lansează o dată pe an până în 2027 pe website-ul www.europa-creativa.eu/cultura.