Etnicii germani reşiţeni la ceasul bilanţului
(Hardy Cvoica)
Articol editat de Mirabela Afronie, 5 ianuarie 2015, 12:30 / actualizat: 5 ianuarie 2015, 14:24
Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa au organizat în anul 2014, pe lângă multe altele, următoarele manifestări principale: „Decada Culturii Germane în Banatul Montan” cu cea de a XXI-a ediţie a sărbătorii „Heimat“-ului germanilor din Banatul Montan la Secu, „Zilele Literaturii Germane la Reşiţa”, „Copiii desenează ţinutul natal” – cu expoziții la Reșița, Feldbach, Suceava şi Cernăuți, „Iubindu-L pe cel Răstignit, ne îndreptăm spre Sărbătoarea Luminii!”, „Primăvara culturală germană la Reşiţa”, „Te salut, copilărie!”, „Iunie – luna expoziţiilor”, „Germana din plăcere”, „Gărâna în septembrie“, cea de a „12-a Întâlnire a formaţiilor muzicale şi a corurilor germane în Banatul Montan” şi „Toamna culturală germană la Reşiţa”.
În data de 6 octombrie au fost sărbătoriți 10 ani de activitate a Centrul German de Tineret, Documentare și Cultură „Alexander Tietz“ din Reșița, cu participarea unor importante personalități din țară și de peste hotare.
În anul 2014 s-au comemorat pretutindeni 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial. Din inițiativa Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița au fost organizate manifestări comemorative în următoarele localități: Anina, Baru Mare (județul Hunedoara), Bozovici, Brezon, Caransebeș, Gârliște, Măureni, Nădrag, Reșița, Sasca Montană, Timișoara și Tirol.
În decursul anului trecut au fost editate 12 numere din publicaţia lunară „Ecoul Asociaţiei” din cele 300 apărute în total din 1 februarie 1990 până în prezent, 4 numere speciale dedicate celor mai importante evenimente culturale ale etniei germane din Banatul Montan (din cele 90 editate în total până în prezent), precum şi șase cărţi, apărute la Editura „Banatul Montan”, din cele 63 apariţii editoriale de până acum, şi anume: Damian Vulpe: „Solidar cu întâmplări muzicale”, Carol Bereczky: „Album cu fotografii din Primul Război Mondial”, „Bocșa: Viziuni”, Erwin Josef Ţigla: „Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița: O retrospectivă asupra celor 25 de ani de la constituire. Volumul 1: Referate asupra activității din perioada 19 noiembrie 1987 – 12 iulie 2012. „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”: o retrospectivă asupra a 21 de ediții”, Erwin Josef Ţigla: „Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița: O retrospectivă asupra celor 25 de ani de la constituire. Volumul 2: Activitatea desfășurată în perioada 19 noiembrie 1987 – 12 iulie 2012”, Erwin Josef Ţigla: „Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița: O retrospectivă asupra celor 25 de ani de la constituire. Volumul 3: Membrii la constituire, laureații Premiului „Alexander Tietz”, membrii de onoare, înscrieri în Cartea de onoare: 19 noiembrie 1987 – 12 iulie 2012”.
Au apărut de asemenea un număr al publicaţiei periodice „împreună, miteinander, együttesen“ (din totalul de 39 numere apărute până în prezent) şi două numere ale periodicului „info“ (din totalul de 10 numere apărute până în prezent).
Au fost editate 16 plicuri filatelice ocazionale şi 14 ştampile filatelice. Au fost de asemenea editate şi înregistrate următoarele produse media: CD-ROM „Germanii din Banatul Montan“, Nr. 12/ 2014 şi CD-ROM „Căutarea urmelor trecutului german în Secu”. De asemenea a fost actualizată lunar pagina web în limba germană www.dfbb.ro
(Hardy Cvoica)