Este oficial. Din toamnă, la Reșița va fi implementat învățământul dual
Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 aprilie 2017, 16:16
Această formă de învățământ profesional se adresează elevilor de clasa a VIII-a, pentru a obține competențele necesare pentru intrarea pe piața muncii. De asemenea, la învățământul dual au acces și absolvenții din seriile anterioare care au părăsit sistemul de educație fără să-și finalizeze pregătirea cu o calificare.
,, În primul rând, acest învățământ de tip dual se organizează la inițiativa agenților economici în calitate de angajatori și parteneri de practică. Aceștia pot depune cereri până în 19 aprilie la sediul ISJ cu privire la domeniile în care au nevoie de tineri. În al doilea rând, se realizează pe baza unui contract de parteneriat. Elevii care urmează această formă de învățământ primesc burse de 200 de lei. Învățământul dual este organizat cu frecvență la zi și se finalizează cu un examen de certificare al calificării profesionale. O clasă cuprinde în medie 25 de elevi, nu mai puțin de 20 și nu mai mult de 30. Ca o noutate, clasele din învățământul dual se pot constitui din maxim 3 grupe cu calificări diferite”– a precizat inspectorul școlar în învățământul profesional, Dalina Rancu.
Pe lângă bursa profesională acordată de stat, elevii din învățământul profesional de tip dual beneficiază de susţinere financiară din partea operatorului economic, prin care care se încurajează o atitudine responsabilă față de muncă și formare profesională.
Acest suport financiar acordat de operatorul economic, va include: bursă, cheltuieli cu examinările de medicină a muncii şi analize medicale obligatorii, asigurare de risc, echipamente de lucru şi de protecţie, conform cerinţelor şi riscurilor la locul de muncă.
Părerile tinerilor din Reșița sunt însă, împărțite. Pentru unii este mai importantă meseria și doresc să urmeze cursurile învățământului profesional în timp ce unii nu renunță la facultate.
,,Eu cred că școlile de meserii sunt foarte bune, se pot câștiga bani, alții dau la facultate, au așteptări mai mari, eu văd altfel lucrurile, pentru mine contează meseria’’
,,Cu siguranță voi urma un liceu teoretic și mai apoi o facultate. Îmi doresc să devin medic stomatolog. Nu consider că școlile profesionale nu sunt bune, doar că nu sunt o opțiune pentru mine’’
Absolvenţii învăţământului profesional de tip dual care promovează examenul de calificare profesională dobândesc un certificat care permite obținerea unui loc de muncă.
Andreea Lupșa