[FOTO] Eroii căzuţi la datorie au fost cinstiţi la Reşiţa
O ceremonie scurtă, dar solemnă a avut loc astăzi, la Reşiţa, în cistea eroilor căzuţi la datorie.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 6 iunie 2019, 17:14 / actualizat: 7 iunie 2019, 18:34
Autorităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai structurilor de ordine publică şi siguranţă naţională, şefi de instituţii deconcentrate, ofiţeri în rezervă sau retragere, dar şi zeci de cetăţeni au venit la Monumentul Eroilor din parcul Tricolorului şi au adus un pios omagiu în memoria celor care au luptat pentru ţară.
Ceremonia militar-religioasă a început cu onorul dat subprefectului Cătălin Hogea, cu intonarea imnului de stat şi a continuat cu o slujbă oficiată de un sobor de preoţi. Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Cătălin Hogea, a dat citire mesajului premierului Viorica Dăncilă cu ocazia Zilei Eroilor.
„Se împlinește aproape un secol de când România a instituit Ziua Eroilor ca sărbătoare națională, la început pentru a-i cinsti pe eroii noștri cunoscuți și necunoscuți din Primul Război Mondial, prin sacrificiul cărora a putut fi posibilă Marea Unire de la 1918. După „Pacea de la Versailles” din 1919, România a fost printre primele țări din Europa care au adoptat măsuri și au inițiat acțiuni concrete pentru cinstirea memoriei tuturor eroilor căzuți pe pământ românesc, inclusiv a celor străini. Cultul eroilor a luat ființă, a continuat și s-a dezvoltat, ulterior, în țara noastră, după cum stau mărturie numeroasele opere comemorative, printre cele mai cunoscute fiind Mausoleul de la Mărăşeşti sau Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu, creație a marelui sculptor Constantin Brâncuși. Astăzi, Ziua Eroilor este dedicată nu doar memoriei celor care s-au jertfit pentru ţară în războaiele secolelor trecute, ci a tuturor celor care și-au închinat viața, prin jertfă, Patriei și Națiunii române – eroilor şi martirilor din închisorile comuniste, celor căzuți ca membri ai rezistenţei armate anticomuniste, din Revoluția din decembrie 1989, sau militarilor români căzuți în teatre de operații, în misiunile internaționale asumate de România, în ultimele decenii. Guvernul cinstește memoria eroilor noștri și, prin organizarea de manifestări comemorative, își exprimă respectul pentru cei care au apărat libertatea și integritatea poporului român. În această zi, îmi doresc ca fiecare să-și îndrepte gândurile către cei care și-au dat viața pentru ca națiunea română să rămână puternică și demnă. Memorie eternă eroilor români căzuți la datorie!”
A urmat depunerea coroanelor de flori la Monumentul Eroilor şi parada detaşamentului de onoare format din militari de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă „Semenic”.