Epopeea unui bac: finalizat, dar nefuncțional. Primăria Moldova Nouă se împrumută să termine proiectul
Articol editat de Radio Resita, 21 decembrie 2016, 15:17 / actualizat: 22 decembrie 2016, 7:59
Este vorba despre construirea unui punct de trecere a frontieri cu bacul între Moldova Nouă şi Golubăţ-Serbia, finanțat prin Programul de cooperare transfrontalieră România-Serbia, cu peste 2 milioane de euro. Proiectul a început în 2011 dar a întâmpinat numeroase piedici ce au dus la întârzieri majore: proiectul tehnic de realizare a punctului de frontieră la Moldova Nouă a fost refăcut de trei ori şi a fost scos la licitaţie de nu mai puţin de 7 ori. În situaţia în care a fost limpede că proiectul nu va putea fi finalizat până la sfârşitul acestui an, au început demersurile pentru ca Uniunea Europeană să nu declanşeze procedura de recuperare a banilor cheltuiţi, circa 1 milion 400.000 de euro. S-a obţinut statutul de „proiect finalizat dar nefuncţional”, care înseamnă că banii cheltuiţi nu trebuie returnaţi, dar proiectul trebuie finalizat din fonduri proprii până în septembrie 2017 – a explicat într-o conferinţă de presă managerul de proiect, directorul Victor Naidan. Deoarece Primăria Moldova Nouă nu şi-a îndeplinit partea de proiect, a fost nevoită să găsească resursele financiare pentru construirea punctului de trecere a frontierei, circa 635.000 de euro. Acest lucru este posibil printr-un credit pe care primăria a fost de acord să-l acceseze, având un grad de îndatorare mai mic de 0,3%.
Bacul achiziţionat deja de Consiliul Judeţean se află încă în Portul de la Orşova, unde a fost construit – a mai menţionat Victor Naidan.
Necesitatea unui astfel de proiect s-a conturat odată cu constatarea că de la Smederevo până la Drobeta Turnu Severin un mai există nici o posibilitate de trecere a Dunării cu vreun autovehicul şi că în aria podurilor existente, există o activitate economică mai mare decât în alte zone riverane.