Episcop greco-catolic reşiţean, beatificat de Papa Francisc în timpul vizitei Sanctităţii Sale în România
Papa Francisc va beatifica unul dintre episcopii căruia Consiliul Judeţean Caraş-Severin i-a decernat post mortem titlul de cetăţean de onoare al judeţului. Suveranul Pontif va beatifica, în timpul vizitei ce o va efectua anul acesta în România, șapte episcopi greco-catolici, au declarat surse din interiorul clerului. Este vorba despre PS Dr. Valeriu Traian Frențiu, născut în Reşiţa și însoțitorii acestuia, dintre care amintim pe: Iuliu Hossu, Alexandru Russu şi Ion Bălan, după cum sunt numiți în documentele de la Vatican, a confirmat pentru Radio Reşiţa Bogdan Mihele – unul din repezentanţii Bisericii Greco-Catolice din municipiul de pe Bârzava.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 3 aprilie 2019, 13:00 / actualizat: 3 aprilie 2019, 14:51
Episcopul Valeriu Traian Frenţiu s-a născut la 25 aprilie 1875 în oraşul Reşiţa, din părinţii Ioachim – preot, şi Rozalia.
A studiat Teologia la Budapesta (1894-1898), după care a fost hirotonit preot la 28 septembrie 1898. În 1902 a fost promovat doctor în Teologie. A activat în Eparhia de Lugoj ca şi cancelar, paroh, apoi Vicar foraneu pentru ca pe 4 noiembrie 1912, la vârsta de 37 de ani, să fie numit Episcop al Lugojului. La 25 februarie 1922 Episcopul Frenţiu a fost transferat la Oradea, fiind instalat la 3 mai aceluiaşi an.
După moartea în 1941 a Mitropolitului Alexandru Nicolescu, Episcopul Frenţiu a fost din nou mutat, acum ca Administrator Apostolic al Arhidiecezei de Alba-Iulia şi Făgăraş, păstorind aici pe toată perioada războiului. În 1947 a revenit la Oradea.
De aici a fost arestat pe 28 octombrie 1948, şi dus în lagărul de la Dragoslavele, apoi, în februarie 1949 la Mănăstirea Căldăruşani. În 1950 a ajuns în Penitenciarul de la Sighet, unde, după 2 ani, nemaiputând suporta duritatea regimului de exterminare a murit la 11 iulie 1952. Asemenea şi celorlalţi episcopi, morţi la Sighet, a fost înhumat într-o noapte, fără sicriu, într-o groapă comună din Cimitirul Săracilor. Mormântul a fost nivelat pentru a nu se mai cunoaşte locul înhumării şi pentru a se evita pelerinajele la mormintele martirilor ucişi la Sighet.
Nu a fost judecat şi nu a avut condamnare.
Papa Francisc a fost invitat de președintele României Klaus Iohannis să participe la ceremoniile legate cu prilejul centenarului, în decembrie anul trecut, însă confirmarea vizitei a așteptat încheierea procedurilor de beatificare a martirilor greco-catolici români.
Amintim că, Papa va vizita România pe 31 mai. Aceasta este a doua vizită a unui suveran Pontif, într-un interval de 20 de ani într-o țară ortodoxă. (Hardy Cvoica)
Sursa biografică: bru.ro