Epidemie de rujeolă în România. Un prim caz a fost confirmat şi în Caraş-Severin
Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de rujeolă la nivel naţional, având în vedere creşterea numărului de îmbolnăviri, mai ales în rândul copiilor. Un prim caz a fost confirmat şi în judeţul Caraş-Severin. Este vorba despre o fetiţă din Caransebeş, cu vârstă de 3 ani, după cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Daniel Botgros:
Articol editat de Daiana Rosca, 7 decembrie 2023, 17:17 / actualizat: 9 decembrie 2023, 11:07
„În județul nostru am avut un singur caz de rujeolă confirmat este vorba de o fată în vârstă de 3 ani din Caransebeș și mai există un suspect, un băiat de 3 luni tot din Caransebeș. Acoperirea vaccinală în ceea ce privește rujeola este de aproximativ 70% în județ dar este nevoie de foarte multă atenție din acest punct de vedere pentru că din 10 copii nevaccinați 9 fac boala.”
În unele cazuri, evoluţia rujeolei este gravă şi pot apărea complicaţii. Despre simptomele bolii, medicul infecţionist Virgil Musta din cadrul spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.
„Rujeola debutează ca o viroză banală cu febră, cu dureri de cap după care între două și cinci zile apare erupția. Uneori copiii au dificultate în a respira, cele mai frecvente complicații sunt suprainfecțiile bacteriene, otite pneumonii, bronșite dar mai există două complicații foarte grave care de fapt dau mortalitate este vorba despre pneumonia dată de virus, e o pneumonie interstițială virală”.
Conform datelor din evidenţa Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile de la începutul acestui an şi pâna la finalul lunii trecute, în ţara noastră au fost confirmate peste 1.800 de cazuri cu rujeolă, în 30 de judeţe.
Medicii de familie din Caraş-Severin vor efectua în această perioadă şi o cartografiere a copiilor şi vor informa părinţii despre urgenţa vaccinării celor care nu au fost încă imunizaţi cu serul antirujeolic sau au schema incompletă.