Eminescu comemorat la ansamblul „Luceafărul” din Reşiţa – cel mai nou monument din Banat dedicat poetului naţional
Zece zile a dedicat anul acesta Reşiţa Zilei culturii Naţionale şi implicit celor 175 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 15 ianuarie 2025, 15:00 / actualizat: 15 ianuarie 2025, 17:58
Seria principalelor evenimente organizate de Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană Paul Iorgovici Caraş-Severin sub genericul „Eminescu în 10 ipostaze” a debutat vineri, 10 ianuarie cu proiectul expozițional „Istoria Reșiței în secvențe pierdute” realizat de colecţionarul şi istoricul local Bogdan Andrei Mihele, dar şi printr-o lansare de carte, semnată de prof. Mariana Troner despre comunitatea germană şi aportul ei asupra vieţii culturale din Reşiţa, formatoare continuă a acesteia.
Două acţiuni dedicate de-asemenea lui Mihai Eminescu, pionul central al manifestărilor de la Reşiţa s-au consumat duminică la Centrul German „Alexander Tietz“ printr-un program de muzică şi poezie – Eminescu în vers şi cânt şi de o amplă expoziţie de pictură, despre monumentele Eminescu din întreg Banatul, Serbia şi America, semnată de plasticianul cărăşan Viorica Ana Farkaş.
Ziua propriu-zisă a culturii naţionale s-a desfăşurat cu participarea elevilor de la Şcoala Gimnazială 7 şi Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa la ansamblul „Luceafărul” din curtea Centrului Universitar „Babes-Bolyai” din localitate, cel mai nou obiectiv din cele 16 de pe întreg teritoriul Banatului dedicat omului de cultură naţional.
Ce ştiu elevii despre mereu actualul Mihai Eminescu aflăm de la unii dintre aceştia:
Cât de actual este Eminescu după 175 de ani de la naştere şi care este legătura sa cu Banatul, a declarat pentru Radio Reşiţa eminescologul cărăşan, Gheorghe Jurma:
… şi Eminescu este la fel de actual şi astăzi cum a fost în urmă cu mai bine de un secol şi jumătate şi acest lucru îl demonstrează manifestările dedicate acestuia care vor continua şi după data de 15 ianuarie şi menţionăm doar două din cele mai importante, care vor şi încheia acest ciclu de evenimente culturale.
Este vorba despre o expoziţie de artă plastică la Muzeul de Etnografie „Țara Carașului“ din Oravița, oraş în care a poposit fizic Mihai Eminescu, expoziţie ce va fi vernisată sâmbătă, 18 ianuarie şi „Mihai Eminescu în limbile germană și maghiară” – o acţiune care va readuce în actualitate legătura poetului cu minorităţile conlocuitoare de atunci şi de astăzi, o acţiune ce va avea loc duminică, 19 ianuarie la Centrul German „Alexander Tietz“ din Reșița.
Amintim că, ansamblul „Luceafărul” din curtea Centrului Universitar „Babes-Bolyai” din Reşiţa este singurul monument bilingv din ţară.