Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Elogiu Nichita Stănescu la Centrul german „Alexander Tietz” din Reşiţa

[UPDATE]Pun prietenia mai presus de orice, iar delicateţea umană o preţuiesc ca pe singurul sens existenţial. Dacă tot ne-am născut, să
împodobim măcar această uluire cu cîntece de leagăn, nu?
”, nota cândva într-o scrisoare adresată unui amic, Nichita Stănescu, iar această dorinţă de a fi cu şi între semeni s-a simţit şi în după-amiaza zilei de 31 martie 2023 la Reşiţa când la Centrul german „Alexander Tietz” a fost elogiat marele om de cultură român, la 90 de ani de la naştere.

[FOTO] Elogiu Nichita Stănescu la Centrul german „Alexander Tietz” din Reşiţa

Articol editat de Gerhard Chwoika, 31 martie 2023, 20:00 / actualizat: 2 aprilie 2023, 10:33

şi ar fi prins la tâmple 90 de ghiocei, pe 31 martie 2023, dar „dreptul la timp” i-a fost curmat când buchetul nu avea decât 50 de fire, însă Radio România Reşiţa, un prieten de nădejde al culturii naţionale, nu a dat uitării unui asemenea eveniment de marcă şi la iniţiativa redactorului Anca Bica Bălălău şi a managerului Laura Sgaverdea, Nichita Stănescu a poposit simbolic pentru mai bine de un ceas printre reşiţeni, aflăm de la directorul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” Caraş-Severin, prof. Clara Maria Constantin:

Am răspuns cu bucurie inițiativei venite din partea radioului reșițean de a organiza împreună acest moment dedicat lui Nichita Stănescu, pentru că face parte dintre autorii reper ai literaturii române. Temele pe care le abordează Nichita fac publicul să rezoneze și astăzi. Recunosc că este unul dintre poeții care sunt aproape de sufletul meu și a cărui poeme le citesc, le recitesc cu drag, din a cărui versuri putem mereu redescoperi o bogăție a sensurilor. S-a scris mult despre poezia lui Nichita, însă eu aș vrea să vă spun pentru că mi-a ajuns la suflet ceea ce spunea actrița noastră Oana Pelea. Întrebată dacă mai este loc astăzi pentru poezie, a răspuns: depinde cum vrei să îți trăiești viața, pe orizontală sau pe verticală. Poezia e hrană spirituală, hrană de frumos, de înalt. Întrebându-mă ce aș putea să punctez astăzi despre poezia lui Nichita și pentru că evenimentul este organizat în colaborare cu Radio România Reșița, m-am îndreptat spre Editura Casa Radio și am aflat că poemele rostite la radio de Nichita Stănescu în perioada 1964-1983 au fost cuprinse în Cartea vorbită, carte și dublu CD, care în anul 2021 a ajuns la a 7-a ediție. Intenționez să facem o achiziție de carte mai bogată de la Editura Casa Radio și care va cuprinde atât audiobook-uri din poezia românească, dar nu numai, autori îndrăgiți pentru copii și dorim să inaugurăm o astfel de secțiune în cadrul Bibliotecii Județene și poate că în preajma Zilei Internaționale a Cărții, aceste audiobook-uri vor fi la dispoziția publicului reșițean și chiar vom organiza o întâlnire pentru a pune în valoare acest fond de care, iată, datorită Radio România şi postului Radio România Reşiţa, vom putea reasculta voci ale unor personalități importante ale neamului românesc. Vă lansez îndemnul de a vă îndrepta spre opera lui Nichita Stănescu, de a o descoperi și de a o redescoperi la Biblioteca Județeană și în curând, de a asculta, de a avea ocazia de a asculta poemele recitate chiar de Nichita Stănescu„.

Nichita Stănescu avea să îmbogăţească zestrea literară cu remarcabile volume de poezie, eseuri, aforisme şi articole originale de teorie literară, într-o vreme când literatura trebuia să treacă pragul proletcultismului spre creaţii specifice imaginarului românesc şi în deplin respect pentru limba română, dar şi a celor care cu pasiune şi-au dedicat viaţa pentru opera stănesciană, spunea oarecum poetic managerul Radio Reşiţa, Laura Sgaverdea:

Nu am cunoscut un mai mare admirator al lui Nichita decât pe colega mea, Anca Bălălău. Ei îi datorăm această întâlnire și am să îmi permit o anecdotă și Anca sunt convinsă că nu se va supăra pe mine. A făcut rate la bancă să-i facă pomană lui Nichita. Nu știți? Vă spun acum asta a făcut Anca. A făcut rate după ce a murit Nichita, la câțiva ani că ea îl comemora în fiecare an, pomană pe banii ei. Atunci mi s-a părut amuzant și mi-am zis cât poate să fie un om de pasionat de opera cuiva, încât să se îndatoreze și să-l comemoreze pe bani împrumutaţi și nu mulți. Iată, astăzi stăm la masă și nu pot decât să vă mulțumesc că ați venit să fim împreună, să vă asigur că radioul reșițean și așa cum știți deja, Radio România, în general, este în slujba cuvântului și noi suntem într-un parteneriat care pleacă spre ascultătorul nostru, cititorul Bibliotecii Județene şi al Bibliotecii Germane. Prin urmare, nu-mi rămâne decât să mulțumesc că împreună putem să ascultăm evenimente și întâmplări din viața lui Nichita Stănescu şi putem fi mândri că am fost contemporani cu domnia sa„.

Pe Nichita Stănescu nu trebuie să-l privim ca pe un mit, ca pe o legendă, ci ca pe un poet de geniu, după cum mărturiseşte colega noastră, Anca Bica Bălălău, amfitrionul după-amiezei literare, un stănescolog convins care redescoperă mereu fenomenul Nichita Stănescu prin întâmplări de aici şi de dincolo de Dunăre:

Nici nu știți cât de mult mă bucurați, poate ați fi la ziua mea. Am să încep cu o poezie care îmi place. Am să spun un colț de suflet și am să-l ascund departe, adânc în sufletul meu, acolo unde este un colț lipsă, acolo unde a mușcat viața adânc, lăsându-mă cu sufletul pe jumătate. Din punctul meu de vedere, Nichita umple cealaltă jumătate și prin Nichita umpleți dumneavoastră toți. Acum niște ani și a fost una din marile momente ale vieții mele. Voiam să fac interviu cu Adam Puslojic eram obositoare; acum iitându-mă așa, puțin mai matură, dintr-un colț, la mine, cea de atunci, îmi dau seama că-mi oboseam colegii din radio. În sfârșit mi-am luat curaj, am sunat-o pe Liubița dacă poate vorbi bine românește și mi-a zis că da. M-am dus la doamna manager Laura Sgaverdea și a fost un șoc. N-a zis, nu, a zis bine, mâine mergem la Beograd. Ploua, era o vreme urâtă. Catedrala Sfântul Sava lângă noi. Am intrat acolo. Era o lume de Kusturica, spiritul sârb în toate cele ale sale și am făcut un interviu cu, Dumnezeu să-l odihnească, ne-a părăsit în ultima zi a anului trecut. Cu Adam Puslojic, a fost pentru mine de parcă l-am atins pe Nichita și atunci mi-am dat seama că Adam Puslojic şi poporul sârb și Ministerul Culturii sârbesc au făcut pentru memoria lui Nichita mult mai mult decât am făcut noi. Nichita se predă în toate clasele, de la clasa întâi până în clasa a 12-a este tradus și Adam nu l-a tradus doar pe Nichita, ci a tradus toți marii poeți și scriitori români. În Serbia sunt cunoscuți mai bine decât la noi. Am vrut să cumpărăm cărți cu Nichita Stănescu, nu am găsit deşi am luat toate librăriile la rând. Nu există. Această casă radio, este ultima care a publicat și care publică Nichita și alți mari poeţi români. Este trist, este foarte trist pentru că avem nevoie. Este o așa zisă revoluție de a nega ce a fost, de a arunca cei mai în vârstă, în cultură, în teatru, toate asta, dar va trece valul acesta, va trece. Valoarea rămâne valoare și restul se duce. A fost poetul care avea 24 din 24 casa deschisă pentru prieteni. Avea și un copac în fața blocului, faimosul copac Gică. Lui i-a scris și poezii, normal și i-a dat o aură specială. Era prietenul lui Labiş și am citit că dacă acestuia nu i se întâmpla accidentul care l-a făcut să dispară ca om, nu ca poet, n-ar fi scris niciodată poezie. Nichita îl considera atât de mare, îl iubea pe Eminescu, îl iubea pe Arghezi, pe Caragiale și a avut poate cea mai frumoasă declarație patriotică: „patria mea este limba română”. Ce poate fi mai frumos de atât?”

Despre omul Nichita Stănescu, personalitatea şi opera sa au mai vorbit dr. Ada Cruceanu-Chisăliţă, dr. Liubiţa Raichici, dr. Ionel Bota, Erwin Josef Ţigla şi prof. Gheorghe Jurma.

Evenimentul omagial a fost încheiat cu un recital de poezie, susţinut de câţiva elevi ai Colegiului Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa, coordonaţi de prof. Valentina Homescu-Fiştea, iar managerul Radio România Reşiţa, Laura Sgaverdea, a înmânat elevilor câte o carte.

***

Consiliul Județean Caraș-Severin, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici’’, Radio România Reșița și Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin organizează vineri, 31 martie de la ora 16:00, manifestarea dedicată poetului Nichita Stănescu: „Suntem ceea ce iubim #90 de ani de Nichita” la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”.

Despre poetul tinerilor, cum a mai fost denumit omul de cultură vor vorbi: dr. în filologie Ada.D. Cruceanu-Chiseliţă – critic literar şi de artă, Laura Sgaverdea – managerul Radio România Reșița, Anca Marilena Bica Bălălău – teatrolog și amfitrionii manifestării: Clara Maria Constantin și Erwin Josef Țigla.

În cadrul evenimentului, un recital de poezie va fi susţinut de elevii Colegiului Național „Diaconovici-Tietz” alături de actorul Dan Mirea – managerul interimar al Centrului Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.

Nichita Stănescu (1933-1983) a fost poet, scriitor și eseist român, ales membru post-mortem al Academiei Române. Este considerat de critica literară și de publicul larg drept unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”.

Sursa: https://argesul.ro/medalion-nichita-stanescu-avea-vocatia-prieteniei/

CFR SA: Trafic feroviar afectat de vremea nefavorabilă
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 22:04

CFR SA: Trafic feroviar afectat de vremea nefavorabilă

Traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile înregistrate pe raza judeţelor aflate sub Cod Galben şi Portocaliu de vânt...

CFR SA: Trafic feroviar afectat de vremea nefavorabilă
Un şofer a decedat după ce a intrat cu maşina într-un tren, la Lugoj
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 22:00

Un şofer a decedat după ce a intrat cu maşina într-un tren, la Lugoj

Un bărbat a decedat, vineri seara, după ce autoturismul pe care îl conducea a intrat în coliziune cu un tren Regio, pe raza municipiului Lugoj,...

Un şofer a decedat după ce a intrat cu maşina într-un tren, la Lugoj
Anchetă epidemiologică la o grădiniţă din Timişoara
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 21:55

Anchetă epidemiologică la o grădiniţă din Timişoara

DSP Timiş a declanşat o anchetă epidemiologică, vineri, 22 noiembrie 2024 la o grădiniţă din Timişoara. „Am fost informaţi de către...

Anchetă epidemiologică la o grădiniţă din Timişoara
Peste 2.750 de abonați din Caraș-Severin fără electricitate din cauza vântului puternic
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 18:17

Peste 2.750 de abonați din Caraș-Severin fără electricitate din cauza vântului puternic

Avaria la rețeaua electrică din județul Caraș-Severin, provocată de vântul puternic, a lăsat aproximativ 2.750 de abonați din nouă...

Peste 2.750 de abonați din Caraș-Severin fără electricitate din cauza vântului puternic
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 15:34

Noul cinema ‘Studio’ din Timișoara se redeschide pe 6 decembrie

Primul cinematograf de artă din Timişoara şi reper cultural al municipiului, cinema ‘Studio’ va fi inaugurat, pe 6 decembrie, cu...

Noul cinema ‘Studio’ din Timișoara se redeschide pe 6 decembrie
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:04

Reşiţa: Acoperişurile construite fără proiect vor fi demolate

În noaptea trecută, vântul puternic a smuls șase acoperișuri de pe blocurile din Reșița, punând în evidență problemele legate de...

Reşiţa: Acoperişurile construite fără proiect vor fi demolate
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:12

Vânt puternic în Caraș-Severin: acoperișuri smulse, copaci doborâți, pene de curent

Vântul puternic a provocat pagube materiale însemnate în Caraș-Severin. UPDATE Ora 10:00 Pompierii cărăşeni au intervenit în 8 situaţii...

Vânt puternic în Caraș-Severin: acoperișuri smulse, copaci doborâți, pene de curent
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:10

Vremea rea paralizează traficul în România: A1 închisă, restricții pe Transalpina

Vântul puternic și ninsorile abundente au determinat autoritățile să închidă sau să restricționeze circulația pe mai multe drumuri din...

Vremea rea paralizează traficul în România: A1 închisă, restricții pe Transalpina