Efectele nevaccinării copiilor de până la un an împotriva rujeolei se manifestă alarmant. Şi în Caraş-Severin au fost raportate cazuri de îmbolnăvire
Articol editat de Mirabela Afronie, 22 septembrie 2016, 13:11 / actualizat: 22 septembrie 2016, 15:48
Cele mai multe cazuri de rujeolă s-au înregistrat la graniţa dintre judeţele Bistriţa Năsăud şi Cluj (219). Urmează Mureş -cu 145 cazuri-, Arad -cu 113 cazuri, din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an şi Timiş – cu 71 cazuri, din care un deces la copil cu vârsta sub 1 an.
Spre deosebire de anii precedenţi, în 2016 au fost confirmate şi în Caraş-Severin o serie de cazuri. La Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică au fost raportate, până în acest moment, 35 de îmbolnăviri, din care doar 15 au fost confirmate de laboratoarele de analize medicale. Acestea au fost înregistrate din luna august, iar majoritatea copiilor sunt din Bocşa. În ceea ce priveşte vaccinul antirujeolic, în Caraş-Severin există doze suficiente pentru imunizarea copiilor. Din 2011, când au existat sute de cazuri, până în 2016, nu s-a mai înregistrat niciun caz de rujeolă sau cel puţin nu a fost raportat la DSP, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Daniel Botgros. Autorităţile supraveghează cu atenţie acest fenomen pentru a nu se extinde.
Ministerul Sănătăţii „condamnă în cei mai duri termeni” campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor, se arată într-un comunicat de presă. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de peste 100 de ori într-un singur an.
„Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Aceşti copii au murit inutil şi fără sens (…) Cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi”, arată Ministerul Sănătăţii.
Foto: www.telegrafonline.ro