Apa Dunării în parametrii optimi. Încep lucrările de recuperare a barjei!
Articol editat de Mirabela Afronie, 16 februarie 2015, 13:53 / actualizat: 16 februarie 2015, 20:39
Barja scufundată în Dunăre, în apropierea portului Moldova Veche, este continuu monitorizată de inspectorii Administraţiei Bazinale de Apă Banat, spune directorul instituţiei Luci Ervin. Mâine, odată cu sosirea scafandrilor de la Constanţa alături de reprezentanţii armatorului, vor demara lucrările de aducere la suprafaţă a barjei. Potrivit lui Luci, în zona nu există momentan pericol de poluare a apei sau a florei şi faunei fluviului. Substanţa chimică este ambalată în saci de plastic a 500 de kilograme, fiecare protejaţi cu folie de rafie. Indicatorii determinaţi în zonă nu depăşesc limitele admise, a mai spus Luci Ervin. Vă amintim că, săptămâna trecută o barjă încărcată cu aproximativ 900 de tone de îngrăşământ chimic utilizat în agricultură, s-a scufundat în zona navigabilă Moldova Veche. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă a fost deschis dosar penal în acest caz.
Probele prelevate din Dunăre, în zona Moldova Veche, unde din motive tehnice, s-a scufundat barja încărcată cu peste 900 de tone de îngrăşământ chimic destinat agriculturii, se încadrează în parametrii normali spune Olga Ghibuş – şef serviciu monitorizare şi laboratoare din cadrul Agenţiei pentru protecţia mediului Caraş-Severin:
Vă reamintim că barja care s-a scufundat în fluviu făcea parte dintr-un convoi de trei şlepuri româneşti. Convoiul a venit din Vukovar – Croaţia, cu destinaţia Moldova Veche. Când s-a constatat că una din barje a luat apă, a fost desprinsă de celelalte şi s-a scufundat la 15 metri adâncime în şenalul navigabil. Acuma, până la aducerea la suprafaţă a acesteia se fac operaţiunile de recuperare a încărcăturii.
(Hardy Cvoica)