Duminica şi Lunea Rusaliilor – praznic şi sărbătoare în rândul comunităţilor creştine
Sursa foto: www.stolenimg.com
(Hardy Cvoica)
Articol editat de Gerhard Chwoika, 8 iunie 2014, 00:30 / actualizat: 9 iunie 2014, 8:46
Credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc astăzi, la 50 de zile după Paşti, Rusaliile sau Cincizecimea, adică Pogorârea Duhului Sfânt asupra apostolilor şi ziua în care a fost alcătuită prima comunitate creştină, nucleul Bisericii de mai târziu. De Rusalii, este obişnuit faimosul joc al căluşarilor, executat de cete de flăcăi cu sărituri peste foc pentru a scăpa de zânele rele. Un obicei moştenit de la evrei este împodobirea caselor cu flori şi ramuri verzi de nuc sau de tei. În biserici, se aduc ramuri, care se binecuvântează şi se împart credincioşilor, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli.
Prin decizia Parlamentului, în ţara noastră au fost instituite două zile libere, duminica şi lunea Rusaliilor.
Cu acest prilej bisericile din: Anina, Bocşa Montană, Caransebeş-Pipirig, Lăpuşnicu Mare, Măru, Maidan, Moniom, Oraviţa, Oţelu-Roşu, Rusca Montană, Târnova, Tirol, Ţerova şi Vărădia îşi sărbătoresc hramul.
Mâine bisericile vor sărbători ziua Sfintei Treimi.
Despre simbolistica acestui praznic bisericesc, pr. Sorin Valentin Popovici – parohul Bisericii ortodoxe române „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul Câlnic al municipiului Reşiţa:
Sursa foto: www.stolenimg.com
(Hardy Cvoica)