DSVSA: Suinele cu pestă porcină africană din Timiş NU au ajuns în Caraş-Severin
Informaţia că un samsar din judeţul Timiş ar fi trimis 30 de porci cu pestă porcină africană în zona Herculane NU se confirmă, a declarat pentru Radio Reşiţa medicul veterinar Nicolae Crista, şeful DSVSA Caraş-Severin. Potrivit acestuia, medicii veterinari concesionari din judeţ şi inspectorii instituţiei au periat întreaga zonă cuprinsă între Caransebeş şi limita cu judeţele Mehedinţi şi Gorj şi nu au identificat niciun fermier care să fi cumpărat, în ultimile zile porcine, din alte judeţe.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 30 ianuarie 2019, 13:12 / actualizat: 30 ianuarie 2019, 16:59
„Totul a pornit de la un samsar de porci, care a cumpărat purcei din judeţul Arad. Acesta a cumpărat 65 de exemplare pe care i-a răspândit prin diverse localităţi din judeţul Timiş, şi spunea că şi 30 de bucăţi la Băile Herculane la doi bărbaţi şi o femeie. Am căutat de vineri seara până duminică peste tot; niciunui medic din zona respectivă nu i s-a raportat vreun porc sau purcel mort. Revenind la declaraţiile domnului din judeţul Timiş, mai exact din Giroc, după care datele: 65, dintre care 25 au murit şi i-a trimis înapoi la Arad, că aşa a ajuns şi la Arad, la cetăţeanul de la care i-a cumpărat, care n-a vrut să-i primească şi i-a aruncat la o groapă de gunoi. Cetăţeanul din Giroc spune că s-a dus cu purceii, să vadă că sunt morţi, să-i dea banii înapoi, că nu merge altfel. Socoţile care s-au făcut în judeţul Timiş, undeva la Belinţ, la Bârna, la nu mai ştiu care localităţi, şi cu cei morţi duşi în Arad, dădeau vreo 85 de capete, deci nu 65. Ceea ce m-a dus cu gândul că, frate, nu cred că s-au dus în zona noastră! Eu, cu colegii mei din DSV, de vineri seara, am început să fim în permanenţă de serviciu“.
Nicolae Crista confirmă faptul că în Caraş-Severin nu există motive de îngrijorare, iar judeţul este unul dintre puţinele din ţară indemne de PPA. (Hardy Cvoica)