DSVSA Caraş-Severin: Plan de măsuri preventive privind protecţia păsărilor faţă de virusul aviar înalt patogen, activ în România
Preventiv Direcţia sanitar-veterinară Caraş-Severin a alcătuit un plan de măsuri privind protecţia păsărilor faţă de virusul aviar înalt patogen, activ în peste 30 de ţări din lume.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 noiembrie 2024, 12:00 / actualizat: 4 noiembrie 2024, 18:39
Potrivit directorului DSVSA, medicul veterinar Pavel Borchescu, în ultimile două săptămâni au fost înregistrate focare în 25 de exploataţii comerciale din 7 state membre ale Uniunii Europene. În România se manifestă un singur caz într-o gospodărie noncomercială din judeţul Tulcea, afectând până în prezent peste 40 de păsări de curte.
În acest context DSVSA Caraş-Severin a alcătuit un plan de măsuri de prevenire pentru această perioadă în care, în curs de desfăşurare, este şi migraţia de toamnă a păsărilor.
„Având în vedere contextul epidemiologic european privind influența aviară înalt patogenă, în 30 de țări, afectând 283 de ferme de păsări domestice și 619 cazuri la păsările sălbatice, în ultimele 2 săptămâni au fost înregistrate focare în 25 de exploatații comerciale din șapte state membre ale Uniunii Europene.
În România, în momentul de față, în această perioadă a fost înregistrat în județul Tulcea un focar la o exploatație non-comercială de păsări, afectând 20 de galinacee și 27 de palmipede. În această perioadă are loc migrația de toamnă a păsrilor sălbatice, palmipedele reprezentând rezervorul natural pentru virusul gripei aviare, ceea ce implică un risc crescut de răspândire a virusului pe teritoriul României, astfel fiind necesare unele măsuri la nivelul exploatațiilor non-profesionale, dar și la nivelul exploatațiilor comerciale.
La nivelul exploatațiilor non-profesionale este foarte important să fie o separare a speciilor în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților de separare a rațelor și gâştelor de alte păsări domestice, interzicerea creșterii păsărilor domestice în aer liber, interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață, interzicerea depozitării hranei pentru păsările domestice și a păsărilor captive într-un mod neprotejat, prevenirea contactului cu păsările sălbatice, dar și cu alte specii de mamifere, limitarea accesului uman în zona de creștere. Și aici ar fi foarte importantă evitarea introducerii sau diseminării unei eventuale infecții prin folosirea de încălțăminte diferite în spațiul de exploatare a păsărilor domestice.
La nivelul exploatațiilor comerciale se va monitoriza permanent sistemul TRA-SIS, urmărindu-se dacă păsările, carcasele, ouăle de consum de incubație sau produsele din carne de pasăre provin din zone care nu sunt supuse restricțiilor pentru influența aviară. Toate loturile de păsări sosite în țară vor fi controlate la destinație de un medic veterinar oficial.
Solicitarea tuturor agenților economici să notifice la DSVSA orice mișcare a păsărilor și a ouălor de incubație. Se va verifica modul de implementare a programelor de biosecuritate la nivelul exploatațiilor comerciale de păsări. Se va acorda o atenție sporită controalelor pentru verificarea respectării condițiilor de biosecuritate la nivelul exploatațiilor comerciale agricole. Intensificarea supravegherii pasive la păsările domestice și sălbatice.
Crescătorii de păsări să anunțe în cel mai scurt timp medicul veterinar de liberă practică împuternicit și/ sau medicul veterinar oficial cu privire la orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări„.
Sursa foto: economica.net