DSP: focar de scarlatină la o grădiniţă din Reşiţa
Focar de scarlatină la o grădiniţă din muncipiul Reşiţa. Au fost identificate cazuri şi la alte unităţi de învăţământ din judeţ. Unde au fost identificate cele mai multe cazuri aflăm de la purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros:
Articol editat de Daiana Rosca, 9 mai 2023, 17:36 / actualizat: 10 mai 2023, 17:18
„Avem un singur focar de scarlatină localizat, la grădinița Semenic din Reșița. Există acolo șapte cazuri dintre care trei confirmate cu analize de laborator și patru cazuri probabile. Mai avem un caz la Oțelul Roșu, încă un caz la grădinița Riki-Priki din Reșița și un caz la un copil născut în 2017, dar fără să se afle în colectivitate. Direcţia de Sănătate Publică are în supraveghere toate aceste cazuri, iar primăria trebuie să asigure dezinfecția acolo pe unde sunt cazuri de scarlatină.”
Netratată această boală infecţioasă duce la complicații. Este foarte important ca parinţii să-şi retragă copiii din colectivitate şi să-i ducă la medic. Despre simptomele bolii, medicul de familie Gheorghe Jenar:
„Este o boală infectocontagioasă de grupa A cu declarare obligatorie. Perioada de incubație este în jur de 7 zile. Începe ca și o amigdalită acută. Copilul face febră, are dureri în gât, nu poate să înghită. La început este așa, o limbă acoperită de niște depozite albicioase și după începe să devină zmeurie, apoi se descoamează, are febră, face o erupție cutanată, așa ca niște punctulețe care sunt rugoase și apar pe extremitatea superioară a trunchiului și pe membre. Părinții ar trebui să vorbească cu medicul de familie și să înceapă tratamentu cât mai curând, fiindcă acest sreptococ are tropism cardiac și renal. Le recomand după 7-14 zile de la boală să facă niște analize, printre care cea mai importantă este ASLO.”
La ora actuală nu există un vaccin împotriva scarlatinei, prevenția se face numai prin identificarea rapidă a streptococului și administrarea unui tratament corect în cel mai scurt timp de la diagnosticare.