DSP CS confirmă: 373 de persoane în carantină instituționalizată. Atenţie! Cetăţenii care vin din ”zona roșie” sunt carantinaţi automat
Direcţia de Sănătate Publică ne informează că astăzi, în Caraș-Severin, 373 de persoane se află în carantină instituționalizată în diferite zone ale județului. 73 au plecat din carantină, după ce n-au avut simptome și a expirat perioada de 14 zile.
Articol editat de Daiana Rosca, 8 aprilie 2020, 15:30 / actualizat: 9 aprilie 2020, 7:32
Persoanele care vin din statele aflate în ”zona roșie” a lumii, menționăm din nou că sunt carantinate automat. Autovehiculele cu care se deplasează de la punctele de trecere a frontierei din Arad și Timiș sunt însoțite, după ce cei sosiți completează declarații despre istoricul de călătorie, la locurile de carantinare de către echipaje ale poliției și jandarmeriei. Acolo sunt întâmpinate de personal de la Direcția de Sănătate Publică a județului care le ia în evidență și le prelucrează asupra regulilor impuse.
1000 de persoane se află încă în autoizolare în Caraș-Severin dar acest număr oscilează în funcție de persoanele care sosesc din alte state în afara celor ”roșii” din punct de vedere al COVID-19. 2924 de persoane din județ au părăsit deja această măsură.
Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin face câteva precizări și despre condițiile de carantinare din județ.
Ele sunt în acest moment de două categorii: spații de cazare puse la dispoziție de UAT-uri și unități private de tip hotel sau pensiune. Orice spațiu destinat carantinării este vizitat anterior de inspectorii DSP, care constată că se încadrează sau nu normelor igienico-sanitare, fără a face considerații asupra confortului în ce privește cazarea. Odată ce are avizul DSP acel spațiu poate primi persoane care trebuie să intre în carantină. Ministerul Sănătății, prin DSP, decontează ulterior cheltuielile legate de cazare (dacă e locație de tip hotelier), masa zilnică, două rânduri de pijamale, papuci de unică folosință dar și substanțe pentru igiena personală.
Inspectorii DSP urmăresc în permanență situația condițiilor de cazare dar responsabilitatea principală în acest sens revine administratorilor locațiilor. În condițiile în care între timp apar defecțiuni legate de instalații sanitare ori alte neconformități, nu se poate interveni cu reparații dar persoanelor în cauză li se schimbă camerele.
Au existat situații în Caraș-Severin cu astfel de solicitări și la recomandarea DSP, ele s-au remediat de către administratorii unităților. Se încearcă, în același timp, soluționarea nevoilor reale și decente ale persoanelor aflate în carantină, dar trebuie să se țină cont că aceste zone sunt unele cu potențial epidemiologic ridicat și orice acțiune trebuie să aibă loc în mod protejat, transmit reprezentanţii DSP Caraş-Severin.