DSP Caraș-Severin face eforturi, împreună cu autoritățile locale și județene, pentru a se îngriji de subzistența celor 128 de persoane autoizolate din cauza COVID-19!
Numărul persoanelor autoizolate la domiciliu în judeţul Caraş-Severin, din cauza noului coronavirus a ajuns astăzi la 128 de persoane. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Daniel Botgros le reaminteşte cetăţenilor că este vorba despre o creştere semnificativă dar din cauză că sunt luaţi în calcul şi cetăţenii care locuiesc cu persoanele izolate şi care au venit din italia.
Articol editat de Daiana Rosca, 5 martie 2020, 11:37 / actualizat: 5 martie 2020, 15:42
Cărăşenii sunt rugaţi şi de această dată să nu intre în panică şi să respecte sfaturile date de autorităţi, iar persoanele autoizolate la domiciliu să ceară ajutorul primăriilor, în cazul în care au rămas fără alimente.
Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin are obligația legală să verifice modul în care aceste persoane au intrat în autoizolare, în cadrul unui set de măsuri ferme de limitare a răspândirii COVID-19, monitorizează persoanele autoizolate, pentru a le verifica starea de sănătate și descurajează părăsirea domiciliului de către acestea, face toate demersurile instituționale și interinstituționale pentru a sprijini pe acești conjudețeni.
De asemenea, DSP, împreună cu instituțiile publice județene implicate în procesul de autoizolare și cu autoritățile locale, face verificări ca persoanele autoizolate să dispună de mijloacele de subzistență necesare.
Oamenii însă, se pare că nu înţeleg atât de bine diferenţa dintre autoizolare şi carantină. Au existat, cazuri, aici în municipiul Reşiţa, la Anina dar şi în Bocşa, când cei autoizolaţi efectiv au cerut mâncare şi bani autorităţilor, considerând că au tot dreptul să li se asigure aceste beneficii pentru că nu e vina lor că au intrat în contact cu persoanele suspecte de COVID 19 şi practic autorităţile sunt cele care îi obligă să rămână timp de 14 zile acasă, izolaţi, timp în care unii au nevoie de bani sau de alimente, susţin oamenii care se confruntă cu această problemă.
„Există un caz la Anina dar am luat legătura cu primarul Gheorghe Românu încă de la începutul autoizolării acestui caz, iar din câte ştiu domnul primar le-o oferit chiar şi un ajutor social. Mai avem un caz la Reşiţa dar şi la Bocşa…să nu ne înţeleagă greşit oamenii, noi ajutăm cât putem, dar DSP nu are obligaţia de a rezolva problemele sociale ale acestor oameni, rolul nostru este acela de a avea grijă de sănătatea publică”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros.
În plus, Direcția de Sănătate Publică a județului lansează, în același timp, un apel la persoanele implicate în procesul de autoizolare să înțeleagă aceste imperative și să nu încerce să transforme această situație într-una care ține de registrul de asistență socială.
Sursa foto: accentingorj.ro