DSP Caraş-Severin cere primăriilor să catagrafieze fântânile din judeţ
În contextul ploilor şi căldurii din ultima perioadă, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică din Caraş-Severin a dispus o serie de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor, în rândul populaţiei. După cum a declarat purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros , vor fi recoltate probe de apă din toate fântânile după ce primăriile vor realiza catagrafierea acestora.
Articol editat de Daiana Rosca, 17 iunie 2024, 21:28
„Din cauza modificărilor calitative ale apelor subterane trebuie spus că se produce o poluare cu substanțe impurificatoare care alterează calitățile fizice chimice și biologice ale apei la nivelul surselor individuale de apă. mai ales fântâni dar și în apele arteziene şi izvoare unde se înregistrează frecvent depășiri ale concentrației maxime admisă pentru parametrii chimici care ar putea determina o contaminare bacteriologică.
Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin derulează în cadrul programului național 5-activități legate de prelevarea de probe din aceste fântâni, este vorba de un număr maxim de 50 de probe din județ dar acest lucru se produce în urma unei catagrafieri a acestor fântâni publice pe care trebuie să o realizeze comunitățile locale.
În sarcina lor cade această potabilizare a apei din fântâni. Primăriile care au transmis până acum catagrafierea fântânilor din Caraş-Severin sunt: Slatina-Timiș, Lăpușnicel, Ciclova Română, Sacu, Carașova, Măureni, Caransebeș, Glimboca, Cărbunari, Iablaniţa, Rusca Montană și Berzovia noi așteptăm de la toate primăriile din județ să trimită aceste catagrafieri pentru că în baza lor să se poată derula acest program național 5 de care vorbeam și să poată fi prelevate aceste probe”.
În ceea ce priveşte apa în sistem centralizat de la începutul anului , Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică din Caraş-Severin a prelevat 37 probe din mediul rural, fiind constatate neconformităţi la Macovişte, Cruşovăţ , Tirol , Biniş , Glimboca , Petnic, Globu Craiovei , Sasca Montană, Măru , Zorlenţu Mare şi Zorlencior. Nu au fost semnalate epidemii hidrice şi nici poluări accidentale , însă au fost depăşiţi unii parametrii.