[AUDIO]DSP Caraș-Severin a primit 170 de doze de vaccin anti-HPV
Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcurcul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV. Campania de vaccinare împotriva HPV este cealaltă campanie de vaccinare derulată în acest moment în țara noastră, în afara celei împotriva COVID-19.
Articol editat de Valentina Adam, 24 mai 2021, 13:16
Imunizarea împotriva HPV face parte din programul național de vaccinare și este gratuită pentru categoria de vârstă 11-14 ani. Serul se administrează în două doze la interval de 5 până la 12 luni, iar părinții care doresc imunizarea se pot adresa medicilor de familie din județ, a declarat Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin:
- În acest moment, părinții care vor să își vaccineze fiicele adolescente cu vârsta peste 15 ani împotriva virusului HPV și părinții de băieți au o singură opțiune: să cumpere vaccinul. O doză de vaccin costă în jur de 600 de lei. Dacă pentru imunizarea fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani sunt necesare două doze la interval de 6 luni, după vârsta de 14 ani trebuie administrate 3 doze. Vaccinul anti-HPV acoperă 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație.
Cancerul de col uterin poate fi depistat prin testul Babeş-Papanicolau, o investigație medicală simplă, care este gratuită în România, iar medicii recomandă ca toate femeile cu vârsta între 18 şi 64 de ani să facă anual testul. Depistat într-o fază incipientă, cancerul de col uterin poate fi tratat. Numărul mare de cazuri și de decese din țara noastră arată însă că puține românce fac această analiză periodic.