DSP atrage atenţia cărăşenilor afectaţi de inundaţii să nu consume apă din fântâni pentru a nu se îmbolnăvi
Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin atrage atenţia cărăşenilor afectaţi de inundaţiile din ultimele zile să nu consume apă din fântâni pentru a nu se îmbolnăvi!
Articol editat de Daiana Rosca, 23 iunie 2020, 17:15
Important de știut este că apa a cărei calitate a fost afectată de inundații, nu poate fi folosită pentru spălatul vaselor, spălatul pe dinți, pe mâini, spălarea alimentelor și pregătirea hranei. În aceste condiții fântânile se vor dezinfecta conform procedurilor în vigoare. În localitățile în care există microcentrale de aprovizionare cu apă, producătorul de apă sub îndrumarea DSP va controla starea de igienă și calitatea apei distribuite, luând măsurile necesare pentru ca totul să fie sub control.
Suprafețele care au fost inundate vor fi salubrizate, adică se va proceda la îndepărtarea sedimentelor și deșeurilor aduse de apă și apoi se va face dezinfecția solului cu o soluție clorigenă. Perimetrul closetelor individuale se va spăla și dezinfecta iar în interiorul acestora se vor turna 2-3 găleți cu soluție clorigenă 5-10%. Este obligatoriu ca substanțele clorigene să fie folosite sub formă de soluție.
Până la această oră, probleme au fost identificate la Anina, în cartierul Steierdorf. Aici, 9 fântâni au fost afectate de inundaţii iar apa acestora este tulbure.Toate primăriile din localităţiile în care s-au produs inundaţii trebuie să raporteze situaţia fântânilor pentru dezinfectarea acestora. Detalii ne oferă purtătorul de cuvânt al DSP Caraş-Severin, Daniel Botgros.
„DSP Caraş-Severin a iniţiat o serie de acţiuni necesare în urma acestor inundaţii. La Anina sunt 9 fântâni afectate în cartierul Steierdorf, se menţionează că apa din aceste fântâni este folosită doar ca apă menajeră şi pentru grădini. Aşteptăm încă date de la ISU Semenic şi de la alte primării din Caraş-Severin. Fântânile asanate vor fi dezinfectate iar la 72 de ore de la dezinfecţie se vor preleva probe de apă în vederea analizării din punct de vedere microbiologic şi fizico-chimic”, ne-a declarat Daniel Botgros.