Cea mai importantă investiţie din Hunedoara este şi cea mai periculoasă din judeţ
Articol editat de Gerhard Chwoika, 5 ianuarie 2016, 10:30
Drumul Judeţean 705 A Costeşti – Sarmizegetusa Regia, considerat cea mai importantă investiţie a Consiliului Judeţean Hunedoara este acum şi cea mai periculoasă arteră rutieră din judeţ.
La jumătatea lunii decembrie, oficialităţile hunedorene sărbătoreau, deschiderea a 14 dintre cei 18 kilometri, restul de patru kilometri urmând a fi deschişi circulaţiei în părimăvara acestui an. Vremea de iarnă l-a acoperit cu zăpadă şi gheaţă, însă pericolul cel mai mare îl reprezintă lipsa parapeţilor, de pe marginea carosabilului, în condiţiile în care în unele zone de curbe periculoase, doar un metru de pământ desparte prăpastia de şosea. Lipsei parapeţilor i se adaugă şi marcajele rutiere care să indice şoferilor intrarea pe o porţiune de drum periculos de peste 10 km în pantă şi pe curbă. În ultimele zile au fost înregistrate cinci accidente şi tamponări pe şoseaua spre fosta capitală a Daciei. Singura soluţie care poate reduce riscurile accidentelor în sezonul rece este închiderea tronsonului în perioada sezonului rece, spune Adrian David – preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
Amintim că, proiectul de modernizare a DJ 705 A, între satul Costeşti şi cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, a fost finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. A demarat în august 2015 şi va fi finalizată până la sfârşitul lunii martie 2016. Pe acest tronson, lucrările nu s-au încheiat, însă în prezent sunt sistate din cauza vremii nefavorabile. Valoarea investiţiei depăşeşte 18 milioane de lei, însă pentru că proiectul nu a fost finalizat la timp, în decembrie 2015, o parte din cheltuieli, în valoare de aproximativ 600.000 de lei, vor fi decontate de Consiliul Judeţean Hunedoara.
În această perioadă, situl UNESCO de la Sarmizegetusa Regia poate fi vizitat, cu acordul administraţiei monumentului, însă turiştii sunt informaţi că ultimii patru kilometri ai traseului pot fi parcurşi doar pe jos, principalul drum de acces fiind închis până în 31 martie 2016.
Sursa: zdh.ro