Dotare modernă, pe bani europeni, la Secția de Neurologie a Spitalului Județean de Urgenţă din Reșița!
Palatul Administrativ Județean a fost astăzi gazda lansării Proiectului Transfrontalier româno-sârb care are ca obiectiv îmbunătățirea calitătii vietii pentru pacienții cu demență în zona transfrontalieră. Cooperarea experților medicali în domeniile neurologiei si psihiatriei la nivel de teorie, cercetare și practică va avea ca rezultat o îmbunătățire semnificativã a prevenirii, diagnosticării , tratamentul și îngrijirea pacienților cu demență și, prin urmare, contribuie foarte mult la o viață mai bună și productivă în regiunea de frontieră.
Articol editat de Casandra Silitra, 28 iulie 2020, 18:20 / actualizat: 29 iulie 2020, 7:58
„Prin intermediul acestui proiect Spitalul Județean de Urgență Reșița va achiziționa echipament medical modern în valoare de 376 200 Euro, în vederea asigurãrii unor servicii medicale de calitate, a unui tratament eficient în scopul vindecării boli și prelungirea duratei și a calității vieții“, a declarat Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.
Conform managerului de proiect, medicul primar Violeta Moroșoi, șeful Secției de Neurologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Reșița, pentru realizarea scopului propus de îmbunătățire a calității vieții pentru pacienții cu demență în zona transfrontalieră, echipa de proiect a Spitalului Județean de Urgență din Reșița a avut în vedere urmãtoarele obiective:
1. îmbunătățirea calității și performanței serviciilor medicale acordate bolnavilor neurologici din Spitalul Județean de Urgență din Reșița;
2. diversificarea serviciilor medicale neurologice prin dotarea cu aparatură și echipamente de ultimã generație;
3. realizarea unui studiu de cercetare, iar rezultatele studiului vor constitui baza pentru dezvoltarea unei strategii sistematice de sănătate publică și a unei cercetãri specifice pentru prevenirea primarã a demenței în regiunea de frontieră.
Principalele rezultate ale proiectului vizează îngrijirea de mai bună calitate a pacienților cu demență. Nevoia de proiectare mai suportabilã pentru persoanele cu demență în spital este din ce în ce mai recunoscutã, identificarea factorilor majori de risc ai demenței în rândul populatiei Banatului de Sud și Caraș Severin. Scopul studiului de cercetare este identificarea factorilor majori de risc modificabili pentru demență ca un prim pas în dezvoltarea unei strategii preventive eficiente și promovarea funcționãrii cognitive a vieții târzii sănătoase, cresterea gradului de conștientizare a publicului cã riscul de demență poate fi într-adevăr modificat și că un stil de viață sănătos susține sănătatea creierului pe termen lung.
De asemenea, rezultatele proiectului au în vedere și reducerea prevalenței (viitoare) a demenței și a sarcinii sale asociate pentru indivizi și pentru societate ca și Costuri de îngrijire a sănătății întregi și conexe Întârzierea apariției demenței cu 5 ani ar duce la reducerea numãrului de cazuri cu o treime și la reducerea semnificativã a costurilor economice.
Odată cu implementarea acestui proiect transfrontalier pentru Spitalul Județean de Urgență din Reșița va fi achiziționat un stimulator magnetic transcranian în valoare de 76.000 de euro, un electroencefalograf portabil cu 32 de canale și un doppler cu ultrasunete color, fiecare în valoare de 28.500 de euro.