Dosarul electronic a devenit obligatoriu de astăzi. Medicii de familie din Caraş-Severin nu se simt pregătiţi să implementeze acest proiect!
Articol editat de Daiana Rosca, 12 noiembrie 2016, 10:14
Articol editat de Daiana Rosca, 12 noiembrie 2016, 10:14
Acesta va trebui să conţină toate informaţiile despre starea de sănătate a pacientului, de la alergii la proteze şi alte dispozitive medicale, transplanturi dacă este cazul, boli transmisibile, intervenţii suferite de-a lungul timpului, rezultatele analizelor, vaccinurile făcute, bolile ereditare din familie, concret acesta va reprezenta un întreg istoric medical al pacientului.
„Schimbarea este una în bine, însă beneficiile se vor vedea doar pe termen lung. Momentan ne gândim că totul se va face cu acelaşi număr de medici, asistenţi, registratori care vor trebui să facă muncă birocratică în acelaşi timp. Faptul că toată activitatea va trebui concentrată mai mult pe lucrurile birocratice, probabil se va vedea într-o calitate mai slabă a actului medical în următoarele luni“, au precizat mai mulţi medicici din Caraş-Severin.
Practic, nici medicii de familie din Caraş-Severin nu se simt pregătiţi să implementeze acest proiect. Cadrele medicale spun că nu va face altceva decât să îi aglomereze şi mai mult deoarece trebuie să introducă în baza de date de la grupa de sânge, RH, boli cronice şi până la intervenþiile chirurgicale, tratamente curente sau internări. Doctorii susţin că ar trebui ca măcar în perioada în care se va face tranziţia către obligativitate, să poată fi suplimentat numărul de registratori care introduc datele, pentru ca personalul medical să nu fie nevoit să reducă din timpul alocat consultaţiilor.
Reprezentanţii Colegiului Medicilor, filiala Caraş-Severin, mai spun că o altă problemă referitoare la introducerea acestui dosar ca obligatoriu este cea de confidenţialitate. „Nu este reglementat nicăieri că un pacient poate să opteze sau nu să aibă dosarul public sau nu. Va sta pe un server la care vor putea avea acces şi alţi doctori, ceea ce este o problemă, ar trebui ca pacientul mai întâi să îşi dea acordul“.
De reţinut că un pacient îşi poate accesa dosarul electronic prin autentificare în portalul DES (www.des-cnas.ro). Autentificarea se realizează numai după generarea matricei de securitate de către medicii înrolaţi în platforma informatică, în baza actului de identitate.
Daiana Roşca