Dosare penale pentru operațiuni fără drept, cu articole pirotehnice în Caraş-Severin
Săptămâna aceasta, polițiștii din Caraș-Severin au continuat acțiunile pentru verificarea legalității cu articole pirotehnice în județ. Doi bărbați din Bocșa și Ramna au fost depistați deținând articole pirotehnice din categoria F2, fără a fi autorizați în acest sens. Polițiștii au ridicat articolele pirotehnice deținute fără drept și au întocmit dosare penale pentru infracțiunea de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.
Articol editat de Daiana Rosca, 14 decembrie 2024, 15:09
Polițiștii reamintesc cetățenilor că orice operațiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. De asemenea, atragem atenția că articolele pirotehnice din categoriile F2, F3, F4, P2, T1 și T2 (destinate spectacolelor pirotehnice de scenă) sunt destinate exclusiv utilizării de către pirotehnicieni și nu pot fi comercializate sau utilizate de persoane neautorizate. Utilizarea acestora fără respectarea legii constituie o infracțiune gravă, cu riscuri semnificative atât pentru siguranța publică, cât și pentru integritatea fizică a celor implicați.
Pentru siguranța dumneavoastră, poliţiştii vă recomandă să respectați legislația privind regimul materiilor explozive:
1.Cumpărați petarde și articole pirotehnice doar de la comercianți autorizați și verificați autenticitatea produselor.
2. Respectarea legislația privind comercializarea și utilizarea petardelor și instrucțiunile de folosire.
3. Asigurați-vă că persoanele care achiziționează sau utilizează petarde respectă vârsta minimă impusă de lege, respectiv vârsta de 16 ani în cazul deținerii și utilizării articolelor pirotehnice din categoria I și 18 ani în cazul achiziționării acestora.Tentația copiilor pentru a folosi astfel de materiale este foarte mare, în special în această perioadă, iar manevrarea defectuoasă a acestora poate conduce la evenimente grave: rănirea membrelor, caz în care se poate ajunge până la amputare, arsuri la nivelul feței sau corpului ori afectarea auzului sau văzului. Să nu uităm nici animalele și păsările care trăiesc atât în gospodării cât și în mediul înconjurător. Și ele pot fi afectate și traumatizate sever de zgomotul produs de artificii și petarde, după cum avertizează specialiștii.
4. Comercianții trebuie să depoziteze și să expună petardele în mod corespunzător, respectând condițiile de siguranță și evitând expunerea la surse de căldură.
5. Respectați instrucțiunile de utilizare și avertismentele referitoare la potențialele riscuri.
6. Nu folosiți petarde în zone aglomerate sau unde pot exista materiale inflamabile.
„Vă reamintim că sancțiunile contravenționale pentru nerespectarea dispozițiilor Legii nr. 126 din 1995 referitoare la reglementarea materiilor explozive ajung până la 7.500 de lei în cazul persoanelor fizice și 15.000 de lei în cazul celor juridice, iar pentru faptele încadrate ca infracțiune, pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de la 3 luni la un an.„