[AUDIO] Dorin Imbrea: „Factorul uman şi deplasarea necontrolată a mistreţilor duc la propagarea rapidă a pestei porcine africane”
Directorul DSVSA Caraş-Severin, Dorin Imbrea a declarat pentru Radio Reşiţa că, virusul pestei porcine africane este foarte agresiv şi are o rezistenţă sporită în funcţie de mediul în care activează. Rezistă 6 zile în fecalele de porc, 10 săptămâni în cadavre, 36 de luni în carnea sărată şi afumată, 6-12 luni în corpul căpuşelor, 18 luni în sânge, 6 ani în sângele congelat şi până la 10 ani în carnea congelată. În urma testelor de laborator făcute, s-a constatat că sacrificarea porcilor bolnavi, neanunţarea medicului veterinar de liberă practică şi decongelarea cărnii, precum şi hrănirea porcilor din gospodării cu apa rezultată din spălarea acesteia, virusul existent s-a transmis cu repeziciune.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 21 august 2019, 19:48
Dorin Imbrea a mai spus că, porcii mistreţi constituie rezervorul natural de transmitere a virusului, fapt pentru care, gestionarii fondurilor de vânătoare sunt obligaţi să revizuiască cotele de recoltă.