Digitalizarea instituțiilor între a fi și a nu exista
Simplificarea accesului la serviciile publice electronice face parte din programul de digitalizare a României. În Banatul de Munte, digitalizarea mai are de așteptat. În cele mai multe dintre comunele cărășene prioritățile administrațiilor par a fi de cu totul altă natură.
Articol editat de Caruntu Marius,
9 februarie 2022, 15:50 / actualizat: 9 februarie 2022, 20:37
La Berzovia, primarul Mircea Serafin spune că finalizarea cadastrării și întocmirea unei baze de date este urgentă, iar digitalizarea mai are de așteptat:
Nici la Socol lucrurile nu par a fi foarte clare în ceea ce privește implementarea programului de digitalizare. Conform primarului Olgița Ghiță, se pot face plăți ale taxelor și impozitelor într-un sistem online, chiar dacă aplicația ghișeul.ro nu este încă funcțională:
Cele două situații nu sunt singulare. Lucruri asemănătoare am întâlnit la Teregova ori Iablanița și exemplele din mediul rural pot continua. Conform Comisiei Europene, România se situa în 2021, pe ultimul loc din cele 27 de state membre. Ca și concluzie, dacă s-ar automatiza și digitaliza majoritatea serviciilor publice, aparatul birocratic supradimensionat nu și-ar mai avea rostul în majoritatea instituțiilor.