Dezinteres pentru vaccinarea antigripală a copiilor din mediul rural
Vaccinarea antigripală a început şi în cabinetele medicilor de familie din mediul rural. În Caraş-Severin există solicitări din partea persoanelor vârstnice cu boli cronice dar nu şi din partea persoanelor care sunt părinţi. Mulţi dintre ei încă refuză să-şi vaccineze copii.
Articol editat de Daiana Rosca, 7 octombrie 2024, 20:01
Dezinteres pentru vaccinarea antigripală a copiilor din mediul rural.
Temerile anumitor părinţi nu sunt justificate, spun medicii de familie din mediul rural, întrucât vaccinul antigripal este foarte sigur şi mai mult decât atât nu este recomandat doar varstnicilor sau celor care au boli cronice ci şi copiilor care sunt în colectivitate. Ne-o confirmă Ana Primicheru, medic de familie în localităţile Luncaviţa şi Verendin.
„Oamenii apelează la noi. Au fost sfătuiți că este benefic pentru ei și pentru familia lor să beneficieze de această prevenție. Deja au fost imunizări și luna trecută și rețete am dat și acum. În medie am vaccinat 25 de persoane cu vărsta cuprinsă între 50 și 75 de ani dar solicitări pentru copii nu am avut!”
Şi în localitatea Sacu situaţia este identică. Medicul de familie Ligia Boran a avut solicitări pentru vaccinarea adulţilor însă nu şi pentru imunizarea copiilor.
„Am solicitat farmaciei din sat aprovizionarea cu vaccin antigripal, să zic că am avut astăzi 4 solicitări. Probabil că vor începe să fie mult mai mulți pentru că se pregătesc de sezonul rece. În rândul copiilor nu există interes. Lumea a început să fie mai reticentă la vaccinarea copiilor după momentul COVID. Eu discut de fiecare dată cu părinții, dar nu le pot impune!”
Vaccinarea antigripala a început în România, dar încrederea în ser ramâne scazuta. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică rata de imunizare antigripală din ţară este de doar 9,5% în condiţiile în care vaccinurile antigripale sunt administrate de mai bine de 60 de ani la milioane de oameni din întreaga lume.